´Don't fuck this up´

De Bankzitter over The Foot Fist Way

, Martin ten Broek

Vrijdag is The Foot Fist Way op tv, een komedie over een labbekakkige Tae Kwon Do-instructeur met een huwelijkscrisis. Van hoofdpersoon Danny McBride had ik nooit zo'n hoge pet op.

Eigenlijk had ik er helemaal geen zin in, om The Foot Fist Way te bekijken. Want McBride, waar kende ik die ook alweer van? Oh ja, dat was die acteur uit de nogal flauwe komedies Drillbit Taylor en Your Highness.

In Your Highness speelt hij de lamlendige broer van de oogverblindende held (gespeeld door James Franco). De twee trekken samen op om een door een tovenaar gekidnapte jonkvrouw ( Zooey Deschanel) te redden. Maar McBride's personage zou liever thuisblijven om 'wizards weed' te roken. En hij zegt dingen als: 'Everyone in the kingdom wants to suck your dick, no one wants to suck mine!' Tja, is dat grappig? Niet echt.

In Drillbit Taylor speelt hij een dakloze kruimeldief. Hij gaat naar een heler, die hem 1500 dollar biedt voor zijn waar. De kruimeldief vindt dat niet genoeg, want het spul had 'emotionele waarde'. 'Voor de oorspronkelijke eigenaars', namelijk. Grappig? Mwah.

Maar volgens een van onze recensenten was The Foot Fist Way een aardige film. Als je van McBrides ongemakkelijke humor houdt. Wat ik dus niet doe. Maar ik gaf hem toch maar een kans. Met enige reserve startte ik de film. De openingsscène: een busje op een troosteloos parkeerterrein. McBride, een wat dikke vent in een vechttenue, geeft zijn jonge leerlingen instructies voor een demonstratie om leden  te werven voor zijn Tae Kwon Do-school. Belangrijkste aanwijzing: 'Don't fuck this up for me. This is my life.' Iets later: tijdens de demonstratie probeert hij met zijn elleboog een stapel stoeptegels door te slaan. Zijn uitroep als hij de stenen raakt klinkt niet erg Koreaans. Goh, dit was best grappig.

McBride als founding father en slavenhouder George Washington

Zo gaat het een tijdje door. Allengs werd ik meegezogen in het treurige leven van de hoofdpersoon. De film ziet eruit als een mockumentary, misschien omdat hij door McBride en een paar van zijn vrienden voor een appel en een ei werd gemaakt. Maar door die vorm heeft The Foot Fist Way in de verte wel wat weg van een trashy versie van The Office. De film bleek in elk geval opmerkelijk leuk. Het schijnt dat hij lang een cultstatus heeft gehad, tot hij uiteindelijk werd aangekocht door de productiemaatschappij van Will Ferrell. Dat werd de doorbraak voor McBride.

Voor liefhebbers van ongemakkelijke humor:

The Foot Fist Way is vrijdag 7 maart om 1.00 uur te zien op RTL 7

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

 

advertentie