'Ho ho, kalmeert!'

De Bankzitter: Vlaamse films

, Martin ten Broek

Vrijdag komt Aanrijding in Moscou op tv. Deze romantische komedie wordt uitgezonden in het kader van het Vlaamse Film Festival dat van 8 t/m 11 mei door het Utrechtse Louis Hartlooper Complex en de VPRO georganiseerd wordt. Goh, Vlaamse films, die bestaan dus ook.

Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik minder Nederlandse films kijk dan ik zou moeten. Dat komt vooral door de taal. Ik vond Nederlands in films vaak gekunsteld of pretentieus klinken. Maar de tijden veranderen. Er zijn inmiddels aardig  wat Nederlandse scenarioschrijvers die een pittige dialoog kunnen neerzetten. (Dat zie je bijvoorbeeld in series als Smeris en Heer en Meester, die regelmatig behoorlijk geestig zijn.)

Vlaams is ook een soort Nederlands, maar leuker. Toch waren de Vlaamse films die ik me kan herinneren aan de saaie kant, ze hadden vaak een hoog Meneer Pastoor-gehalte, met wuivend graan en zo. Maar: naar verluidt worden vooral de laatste tijd in Vlaanderen leukere films gemaakt dan in Nederland. Daarom heb ik maar eens de dvd van Aanrijding in Moscou bekeken, en verdomd: het is een absolute aanrader. Eindelijk weer eens een leuke romcom.

Voor een deel komt dat door het taalgebruik. 'Zot wijf, gij', het klinkt heerlijk buitenlands exotisch. 'Ik ga uwen iets vertellen hè, chauffeurke van mijn kloten', klinkt als iets wat tv- hond Samson (van Gert) zou zeggen, als iemand zijn drinkbak met trappistenbier of andere alcoholhoudende drank gevuld zou hebben. Vlaams is kennelijk bijzonder scenario-vriendelijk.

Ook apart en exotisch: nagesynchroniseerd in het Russisch (?)

Niet alleen het taalgebruik wekt sympathie op in deze film, ook het scenario, over gewone sloebers in een Gentse volkswijk is sterk. In Nederland zou daar mogelijk een New Kids-achtig asohumor-sausje overheen zijn gegoten (ook best leuk, overigens), maar deze film houdt het warm, realistisch-menselijk en charmant- poëtisch. Met stukjes couleur locale (op het menu staat onder andere waterzooi en stoofvlees) voor het exotische gevoel, maar verder heel herkenbaar.

Al met al is dit toch een soort van openbaring. U kunt er voor kiezen de film op het grote doek tijdens het festival te bekijken, met een lekker Belgisch biertje erbij in de nazit. Kijk hem anders gewoon vrijdag op tv. Op zaterdag wordt ook nog De helaasheid der dingen uitgezonden, die al net zo geslaagd schijnt te zijn. Vlaanderen boven!

Aanrijding in Moscou is op vrijdag 9 mei om 22.55 uur te zien op Nederland 2.
De helaasheid der dingen is op zaterdag 10 mei om 23.10 uur te zien op Nederland 2

Meer over het Vlaams Film Festival

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie