Antidepressivum

De Bankzitter over The Brothers Bloom

, Martin ten Broek

Vrijdag komt The Brothers Bloom op tv, een leuke, beetje rommelige, schelmenkomedie van Rian Johnson (Brick, Looper). Voor wie wel een oppepper kan gebruiken.

Onlangs heb ik The Act of Killing gezien. Een buitengewoon indrukwekkende film. Voor wie hem niet kent: in de film wordt een oude man gevraagd om de gruweldaden, die hij en zijn vrienden in de de jaren vijftig en zestig hebben gepleegd tegen communisten, na te spelen. Gruweldaden die door de toenmalige regering van Indonesië gesanctioneerd werden. Een fascinerende en vreselijke film, die een mengeling van woede, walging en somberheid opwekt.

Er zijn meer van dat soort films. De meeste films van Haneke en Seidl helpen ook goed tegen een goed humeur. Toch zijn veel van die uiterst sombere films zo goed, dat je ze eigenlijk wel gezien moet hebben Maar hoe voorkom je dat je het nieuwe jaar instapt met een dieptreurig mensbeeld?

Een probaat middel om er weer bovenop te komen is: kijken naar leuke en luchtige films. Zoals bijvoorbeeld Rian Johnson's The Brothers Bloom. Getalenteerd regisseur Johnson brak door met Brick, een strakke film noir die zich afspeelt rondom een middelbare school . The Brothers Bloom is even stijlvol. De film gaat over twee broers, van beroep oplichters, waarvan de jongste wil stoppen met de boel belazeren. De oudste haalt hem over nog eenmaal een klus te doen. Hij heeft al een mogelijk slachtoffer: de excentrieke, schatrijke erfgename Penelope.

In de film zit een scène waarin Penelope een ontroerend verhaal vertelt over haar jeugd. Ze is moeilijk te volgen, de aandacht wordt afgeleid omdat ze onder het praten een zeer fraaie kaarttruc demonstreert. De film zit vol met dit soort grapjes. Heel goed gedaan, allemaal, maar het leidt de aandacht wel af en maakt het moeilijk om in het verhaal te komen.

Maar echt erg is dat niet. Want de beeldgrapjes zijn slim en leuk, de montage en het camerawerk fraai, locaties, kostuums en sets mooi, en de personages prettig om naar te kijken, dankzij innemende acteurs als Mark Ruffalo, Adrien Brody en Rachel Weisz op haar charmantst. Er is ook nog een stoet leuke bijrolacteurs , waaronder de zeer geestige Rinko Kikuchi in een zo goed als dialoogloze rol.

Van The Brothers Bloom kreeg ik een goed humeur, zelfs nadat ik net die schitterende, boosmakende film had gezien. Advies: ga donderdag naar The Act of Killing, en kijk vrijdag naar The Brothers Bloom. (Voor wie The Act of Killing al gezien heeft of liever laat lopen: naar alle waarschijnlijkheid helpt de film ook tegen een gewone januaridip.)

The Brothers Bloom is vrijdag, 10 januari om 22.45  uur te zien op Nederland 3

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie