Appartementje

De Bankzitter over Carnage

, Martin ten Broek

Vrijdagavond komt Carnage op tv, een film van Roman Polanski die zich (bijna) geheel afspeelt in één ruimte, met slechts vier acteurs (en wat stemmen op de telefoon). Gebaseerd op een toneelstuk. En tóch leuk.

Zelf hou ik nogal van mooie locaties en wijde vergezichten in films. Hoe goed het script en de dialogen ook zijn, mooie locaties en fraai production design voegen veel toe. Dat is bijvoorbeeld te zien aan Ran, een King Lear bewerking van Akira Kurosawa, met werkelijk prachtige beelden van Japanse landschappen en kastelen. Die fraaie beelden staan de kracht van het stuk geenszins in de weg.

Dat Carnage van Polanski zich afspeelt in een New Yorks appartement (overigens werd de film gedraaid in Parijs, vanwege Polanski's juridische perikelen) heeft als consequentie dat je het als kijker moet doen met het stuk, de dialogen en de acteurs. Het stuk, van de Franse Yasmina Reza, is puik. Het gaat over het echtpaar Cowens dat door Penelope en MIchael Longstreet op het matje wordt geroepen omdat hun elfjarige zoon Zachary het aan de stok heeft gehad met de even oude Ethan Longstreet. Daarbij was hij 'gewapend met een stok'. Het gesprek tussen de ouders begint nog beschaafd.

Waltz over Carnage

De film is in real time opgenomen, als een toneelstuk. Dat maakt de prestatie van de acteurs des te interessanter. Kate Winslet, Jodie Foster, John C. Reilly en Christoph Waltz vertolken steeds feller strijdende partijen. Ze bekvechten over de schuldvraag, maar ook over onderwerpen als Man versus Vrouw en Liberaal of Conservatief, over telefoneren in gezelschap en over verantwoordelijkheid tegenover huisdieren. En dat allemaal in tachtig minuten.

Er zijn beroerdere manieren om je tijd door te brengen dan die tachtig minuten naar dergelijke acteurs te kijken. Vooral Waltz is leuk in zijn rol van maar matig geïnteresseerde, berekenende advocaat. Toch vraag ik me stiekem af of Polanski zijn film niet beter af had kunnen laten spelen in de jungle, tijdens een ballonvaart of op een cursus wildwaterkanoën.

Carnage is vrijdag 16 mei om 23.00 uur te zien op Nederland 2.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie