Brrrrrr

De Bankzitter: griezelen

, Martin ten Broek

Vrijdag komen er vrij veel horrorfilms op tv, omdat het Halloween is, natuurlijk. Er zit een aantal aardige exemplaren tussen, en eentje die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Veronica pakt op Halloween uit met maar liefst vier enge films. De omroep opent de avond met Zack Snyders Dawn of the Dead, een heel aardige zombiefilm, waarvan de eerste tien minuten volgens een van onze bezoekers ‘een absoluut hoogtepunt uit de filmgeschiedenis' is. Dat is misschien wat overdreven, maar de makers laten er aan het begin van de film inderdaad geen gras over groeien. Volgens velen is de film minder stemmig en sfeervol dan George A. Romero’s Living Dead-trilogie, waar dit een remake van is. Voor wie zich daar overheen kan zetten: heel geschikt voor Halloween.

Daarna volgt Slither, een campy horrorkomedie met lekker smerige, slijmerige monsters. Met Nathan ‘Firefly’ Fillion en Elizabeth ‘Hunger Games’ Banks. Vrolijk en goor. Wie dan nog niet genoeg heeft kan weer eens The Sixth Sense kijken om daarna rustig in slaap te sukkelen bij The Wicker Man, de versie met Nicolas Cage, die het niet schijnt te halen bij het psychedelische origineel uit 1973.

Fox zendt Scream 2 en 3 uit , horrorkomedies die best hun enge momenten hebben. Deel 2 is beter, maar niet zo goed als deel 1. Op RTL 7 kan de liefhebber genieten van Shark Attack 2, een malle en schaamteloze Jaws-rip off. Persoonlijk zou ik, als je dan toch kiest voor pulp, liever naar nog veel idiotere haaienfilms als Sharktopus (kruising tussen een haai en een reuzeninktvis)  of Sharknado (haaien worden door een waterhoos op land geslingerd: hap hap hap ) kijken.

Ook mal: 2-Headed Shark Attack

Horrorfans kunnen misschien beter afstemmen op BBC 2, waar rond een uur ’s nachts The Witchfinder General begint, een klassieker met een bijzonder akelige rol voor Vincent Price. De BBC eindigt met de bepaald niet onaardige low-budgethorrorfilm Salvage. En daartussen is de beste griezelige film van de avond te zien, El espinazo del diablo, The Devil’s Backbone. De film, die het gebruikelijke niveau in het genre ruimschoots ontstijgt, gaat over een jongen die tijdens de Spaanse burgeroorlog tijdelijk onderdak krijgt in een internaat. Het is even wennen, daar: op de binnenplaats staat bijvoorbeeld een niet ontplofte vliegtuigbom in de grond geboord, en op de slaapzaal is een grote jongen met een akelig karakter de baas.

Wat de film zo ijzersterk maakt is dat op het internaat ook aardige, fatsoenlijke mensen rondlopen. De film werd gemaakt door Guillermo del Toro, die later de prachtfilm El laberinto del fauno (Pan’s Labyrinth) zou maken. Die fraai vormgegeven film werd terecht bekroond met Oscars, maar El espinazo del diablo is bijna even goed. Thematisch komt ie ook aardig overeen, mysterieuze bovennatuurlijke elementen worden gemengd met realistische oorlogsdreiging, wat een buitengewoon huiveringwekkend mengsel oplevert. Maar de belangrijkste reden waarom dit de beste griezelfilm van de avond is, komt dus door het feit dat je gaandeweg daadwerkelijk gaat geven om de personages in de film. Best bijzonder, voor horror.

Vrijdag 31 oktober op tv:

Dawn of the Dead : Veronica, 22.55 uur
Scream 2: Fox, 23.40 uur
Shark Attack 2: RTL 7, 0.30 uur
Slither: Veronica , 0.55 uur
Witchfinder General: BBC 2, 1.05 uur
Scream 3: Fox, 1.40 uur
El espinazo del diablo: BBC 2, 2.30 uur
The Wicker Man: Veronica, 4.25 uur
Salvage: BBC 2, 5.10 uur

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie