Eerlijk en expressief

De Bankzitter over Capote

, Martin ten Broek

Vrijdag zendt Canvas Capote uit, de film waarvoor de veel te vroeg overleden Philip Seymour Hoffman een Oscar kreeg. Het is een van zijn beste films. Absoluut een aanrader.

Het is razend knap, dat hoge geknepen stemmetje dat Philip Seymour Hoffman gebruikte voor het spelen van zijn rol van Truman Capote. Zijn stem in de film lijkt heel erg op die van de echte Capote. Het is een heel raar stemmetje, maar het went snel. Ik kan me geen andere acteur voorstellen waarbij die stem me niet zou gaan irriteren. Fantastische rol.

De personages van Hoffman waren vaak buitenissig, maar toch volkomen levensecht. Bijzonder memorabel waren de treurige hijger ( Happiness), de eenzame geluidsman ( Boogie Nights) en de verpleger die pornobladen bestelt terwijl hij zorgt voor een doodzieke ouwe man ( Magnolia). Een persoonlijke favoriet is die getroebleerde regisseur, die begint aan een project zonder einde in de complexe, prachtige Charlie Kaufman- film Synecdoche, New York. Maar hij kon ook een interessante, uiterst gemene boef neerzetten, in Mission: Impossible III.

Filmpje in de CinemaTV-rubriek En fin: de vele gezichten van acteur Philip Seymour Hoffman

Acteren ging hem niet makkelijk af. Hij worstelde met het leven, was onzeker. Hij ploeterde moeizaam door een werkloze periode voordat hij doorbrak als acteur. Na die doorbraak stelde Hoffman torenhoge eisen aan zichzelf. Acteren voelde 'alsof je het gewicht van je personage in je brein de trap op moet zeulen. Mensen begrijpen niet hoe uitputtend dat is'. Hij zei ook: 'Als ik niet het niveau bereik dat ik van tevoren wil bereiken, ben ik ongelukkig. Ik geef iets van mezelf bloot. Als dat niet werkt schaam ik me diep.' Geen wonder dat hij af en toe greep naar een drug om zijn zorgen even te vergeten. Had hij maar gewoon wiet gerookt.

Nog één citaat van deze opmerkelijke, briljante man: 'Acteurs hebben een verantwoordelijkheid ten opzichte van hun personages. Ik veroordeel ze niet. Ik speel ze zo eerlijk, expressief en creatief als ik kan, en ik hoop dat de mensen die normaal gesproken hun hoofd walgend zouden afwenden na de film denken: "Ik had niet gedacht dat ik nu zo over dat personage zou oordelen."'

Capote is vrijdag, 20.40 uur te zien op Canvas


Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie