Episch

De Bankzitter over Red Cliff

, Martin ten Broek

Vrijdag is Red Cliff op tv, een historisch epos van John Woo over een beroemde veldslag die bijna twee millennia geleden in China werd uitgevochten.

Bij de films van John Woo kun je je meestal heerlijk laten meeslepen door virtuoos in beeld gebrachte  actie. Woo staat bijvoorbeeld bekend om zijn slow motion vechtchoreografiën, die door westerse filmers regelmatig gekopieerd worden. Als het gaat om actie is Woo een van de zeer groten.

Virtuoos gefilmd bloedbad uit Woo's Hard Boiled

Maar soms wordt je aandacht afgeleid, Woo schuwt de ingewikkelde plotlijn namelijk bepaald niet. Red Cliff is ook een lastig te volgen exemplaar, een oorlogsfilm met een zeer groot aantal personages. Gespeeld door acteurs die in Azië weliswaar bekend zijn maar die we hier niet zo heel vaak zien en die we dus niet meteen zullen herkennen. Terwijl je bij het epische The Longest Day kon denken: 'Hé, daar is John Wayne. En daar is Sean Connery . Kijk nou: Henry Fonda!', zullen liefhebbers van Aziatische films  Tony Leung Chiu Wai (fantastisch in Wong Kar-Wai's In the Mood for Love en The Grandmaster) misschien nog wel herkennen, maar zelf zou ik acteurs Zhang Fengyi of Yong You op straat bijvoorbeeld zo maar voorbijlopen.

Een overdaad aan personages kan een plot bovendien onoverzichtelijk en verwarrend maken, dat kunnen argeloze kijkers van Game of Thrones waarschijnlijk wel beamen. Bij die serie hielp het in elk geval om voorafgaand aan een nieuw seizoen alvast te checken wie ook alweer wie was. Bij Red Cliff zijn er dus ook nogal wat personages. Voor kenners van Chinese geschiedenis zijn het oude bekenden, maar als geheugensteuntje hebben we onderaan dit stukje alvast plaatjes van de belangrijkste personages neergezet.

Red Cliff draait om een bloederige oorlog die rond het jaar 200 A.D. het einde aankondigde van de Han-periode en het begin van het tijdperk van De Drie Rijken . Er zijn twee strijdende partijen. Aan de ene kant is er de leider van het keizerlijke leger, kanselier Cao Cao. Deze liederlijke machtswellusteling, heeft de zwakke keizer in zijn macht en probeert nu de zuidelijke delen van China onder controle te krijgen. Maar hij krijgt daar te maken met Liu Bei en Sun Quan , de leiders van de zuidelijke provincies. Liu Bei’s adviseur Zhuge Liang speelt in de film een belangrijke rol. Ook moet nog legerleider van de zuidelijken, Generaal Zhou Yu, genoemd worden.

Er zijn nog veel meer meer of minder belangrijke personages, waaronder woest bebaarde meesterkrijgers, bekoorlijke dames die ook mee willen knokken (maar dat niet mogen van de kerels ) en hordes hoge militairen aan beide kanten. Een vuistregel kan helpen om ze uit elkaar te houden: beschaafde en gecultiveerde personages, die communiceren via kalligrafie of subtiel muziekspel, die zo af en toe dieren redden en die zich bekommeren om het gewone volk, behoren meestal tot de zuidelijken, de goeien.

Het is een wonderschone film. Sommige scènes in de film zijn zelfs een tikje té esthetisch geschoten, op het randje van het kitscherige . Maar ter compensatie:  regisseur Woo had de beschikking over enorme hoeveelheden figuranten in enorme sets, wat ontegenzeggelijk imposante beelden oplevert.

Alles bij elkaar is Red Cliff misschien niet Woo's beste, maar in elk geval wel een hoogst interessant historisch spektakel.

Vrijdag 27 juni om 20.30 uur is Red Cliff te zien op RTL 7. Print van tevoren alvast onderstaand geheugensteuntje uit.

Wie is wie in de Han dynastie


Kanselier Cao Cao (Zhang Fengyi)


Zuidelijk bevelhebber Sun Quan (Chang Chen)


Adviseur Zhuge Liang (Takeshi Kaneshiro)


Generaal Zhou Yu (Tony Leung Chiu Wai)

advertentie