Kwaliteitsimpuls

De Bankzitter over Mission: Impossible III

, Martin ten Broek

Vrijdag komt Mission: Impossible III op tv, een niet onaardige actiefilm met een geweldige bad guy: Philip Seymour Hoffman steelt als vuige wapenhandelaar Davian de show.

Een belangrijk deel van de 150 miljoen dollar die gespendeerd werd aan dit derde deel zal naar het honorarium van Tom Cruise zijn gegaan. Geen weggegooid geld, natuurlijk. Cruise bracht zijn pientere blik, sportschoolfysiek en oogverblindende glimlach in. Cruise kan ook tamelijk goed acteren, maar dat laat hij jammer genoeg niet zien in de Mission : Impossible-reeks.

Zodra zijn tegenspeler Philip Seymour Hoffman in beeld komt gebeurt er iets interessants. Plotseling is er een dimensie bijgekomen, er wordt even écht geacteerd, en dat is erg fijn. Er zijn meer goede acteurs die we onverwacht tegenkomen in grote publieksfilms. Aan de Harry Potter-films werd bijvoorbeeld meegewerkt door prima acteurs als Maggie Smith, Gary Oldman en Imelda Staunton. De laatste Bondfilms hadden schurkenrollen voor acteerkanonnen Mads Mikkelsen, Javier Bardem en Mathieu Amalric.

En (bijna) altijd is het de moeite waard om in zo'n blockbuster een echt goede acteur te zien. Het smaakt naar meer! Waarom speelt Daniel Day-Lewis bijvoorbeeld niet een keertje een Batman-schurk? Of: kan Toni Servillo, die oude baas uit La grande bellezza, niet eens een rol spelen als Master of Ceremony in een hiphop-dansfilm?

De openingsscène (begint eigenlijk pas bij 47 seconden)

Of wat misschien zelfs nog mooier zou zijn: kleine gastoptredens van scenaristen en regisseurs. De Dardennes die een stille scène schrijven voor een stukje uit Star Trek 3 ( Kirk is door de Romulans verslaafd gemaakt aan een Klingon-drug en woont met Uhura in een krot in Luik. Spock zal ze moeten redden, maar die worstelt met een Vulcan-depressie.) Of misschien kan Abdellatif Kechiche een mooie scène uit de volgende Avengers-film voor zijn rekening nemen, bijvoorbeeld een flirt op een superheldenfeestje tussen The Black Widow en Pepper Potts? Zou vast de moeite waard zijn. Wel een beetje letten op de leeftijdsclassificatie, natuurlijk.

Hoe dan ook, de inbreng van topacteur Hoffman voegt enkele interessante scènes toe aan Mission: Impossible III. Oordeel zelf.

Mission: Impossible III is vrijdag 17 januari om 20.30 uur te zien op RTL 5

 

 

 

advertentie