Lentefilm

De Bankzitter: Stranger Than Fiction

, Martin ten Broek

Vrijdag komt Stranger Than Fiction op tv, een intelligente en vrolijke film over een man die ontdekt dat hij een personage is uit een roman van een hardvochtige schrijfster.

Film kijken is seizoensgebonden. In de wintermaanden kun je het best zwaar drama kijken. Films over echte mensen, met echte problemen. Waar gebeurd, of een analyse van levenspijn, in elk geval: films die nog lang en melancholiek nagalmen. Escapistische films kun je, tijdens de kerstvakantie bijvoorbeeld, ook wel kijken, maar dan moeten ze het liefst wel op regenachtige of besneeuwde lokaties zijn opgenomen.

Als het hoogzomer is werken dergelijke films een stuk minder goed. Na een stranddag snak je eerder naar een lekkere komedie, eentje die je na het zoveelste glas prosecco bij het diner ook nog snapt. Feelgoodfilms zijn ook geschikt als zomerkost, of goedgemaakte actiefilms.

Maar wat kijk je op een mooie lentedag? Als de supermarkten de rosé en prosecco nog niet in de aanbieding hebben gedaan? Een film die je na zo'n onverwacht vroege dag buitenleven heel goed kunt kijken is Stranger Than Fiction. Het is een lichte en luchtige film, maar wel met een zware thematiek: hij gaat over een aangekondigde dood. Er acteren zwaargewichten in: Oscarwinnaars Emma Thompson en Dustin Hoffman en Oscargenomineerde Maggie Gyllenhaal. Maar de hoofdrol is voor Will Ferrell (die trouwens heel behoorlijk speelt in deze serieus uitgespeelde rol.) De film bevat geinige, nerderige pop up-informatie die heel hip over het scherm rolt, maar het script is slim en doordacht en noopt de liefhebber tot nadenken over vervlochten werkelijkheidsdimensies.

De (overigens niet zo lente-achtige) openingsscène...

Een fijne lentefilm, dus. Al moet ik zeggen dat ik deze film ook in de herfst, winter of in de zomer (voor de prosecco) heel goed te pruimen zou vinden.

Stranger Than Fiction is vrijdag, 4 april, 20.30 uur te zien op Fox.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

 

advertentie