Leve de loser

De Bankzitter: Win Win

, Martin ten Broek

Vrijdag is Win Win op tv, een film waarin een worstelcoach zich ontfermt over een getalenteerde jonge vedergewicht. Een sportfilm dus, maar dan wel een ongemeen goede.

Je hebt mensen die enorm houden van sport kijken, zelf ben ik een gematigd liefhebber. Probleem: om de een of andere reden lukt het me dit jaar maar niet om enthousiast te worden over het WK. Vanwege de bakken met geld die worden uitgegeven aan stadions, terwijl Brazilianen meer behoefte hebben aan scholen en ziekenhuizen. Op last van die graaiende, corrupte ouwe mannen die de baas zijn bij de FIFA, u kent ze wel.

Maar mijn gebrek aan enthousiasme heeft ook te maken met de hoge kwaliteit van het Nederlands elftal van de laatste jaren. Naarmate de straten (en winkels!) al weken voor de eerste wedstrijd meer oranje kleuren begint het me meer tegen te staan. Dat hysterische gedoe, die belachelijk hooggespannen verwachtingen, die onredelijke teleurstelling als we de kwartfinale halen, maar daar stranden. Want 'eigenlijk hadden we nu toch eens moeten winnen'.

Ik hou meer van het sportfilmstramien: de underdog die begint te geloven in zichzelf en die tegen alle verwachtingen in wedstrijden gaat winnen. Het is de formule van Rocky, Slap Shot, Bull Durham en Moneyball. Mooie meeslepende films, waarin je makkelijk kunt meeleven met aandoenlijke losers die boven zichzelf uitstijgen.

Ook een spannende wedstrijdsport: dodgeball (trefbal)

In Win Win leef je al snel heel erg mee met de personages. Met de advocaat Mike , in zijn vrije tijd worstelcoach, die te weinig cliënten heeft, en die daardoor de rekeningen niet meer kan betalen. Met de vrouw en kinderen van Mike, met zijn maffe broer, met de pupillen uit zijn wat sneue worstelclubje.

Giamatti blinkt als Mike echt uit in deze film. Hij speelt een echte sportfan, die als hij naar YouTube-filmpjes van wedstrijden zit te kijken precies zo juicht als wij zouden doen, als we het beslissende doelpunt tegen Spanje, Brazilië of Duitsland zouden scoren. Maar even later zit hij weer treurig, schuldbewust, vastberaden, twijfelend, beschermend of verwijtend te kijken. Bij alles is hij volkomen naturel, Giamatti is een fantastisch acteur. Als de bondscoach spelers van zijn kaliber zou opstellen, zou ik misschien ook wel een snoertje oranje vlaggetjes voor het raam hangen.

Het sterke spel over de hele linie, het intelligente script en de uitnemende regie van Thomas McCarthy levert in elk geval een fijne, hartverwarmende film over sport op, die ook zeer geschikt is voor sporthaters.

Win Win is vrijdag, 6 juni, 20.30 uur te zien op RTL 8

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie