Mooi vervolg

De Bankzitter over The Color of Money

Donderdag komt The Color of Money op tv, een vervolg op de magistrale zwart-witfilm The Hustler. Paul Newman speelt een ouder en wijzer geworden 'Fast' Eddie Felson.

De protagonist in The Hustler, een ijzersterk drama uit 1961, is pool-speler Fast Eddie Felson . Hij verdient de kost door in biljarthallen om geld te spelen, terwijl hij net doet alsof hij eigenlijk niet zo goed is in het spel. Zodra de inzet na een paar potjes hoog genoeg is, wint hij en dan gaat hij er met de poet vandoor. Dat wordt hem natuurlijk niet in dank afgenomen. Fast Eddie werd gespeeld door de destijds vijfendertigjarige Paul Newman, die een van de beste rollen uit zijn carrière neerzette.

Mooi stukje uit The Hustler

In The Color of Money (1986) is het twee decennia later. Eddie (wederom gespeeld door Newman, die er ditmaal een Oscar aan overhield) verkoopt nu goedkope whisky aan cafébazen, die het spul overgieten in dure merkflessen. Hij kan goed van zijn handeltje leven en heeft een leuke vriendin, met wie hij naar de Bahama's wil. Maar dan ziet Eddie in een café hoe de jonge Vincent met soepel gemak een sterke poolspeler vernedert. Eddie krijgt weer de kriebels. Hij neemt de jongen, een ongeleid projectiel, onder zijn hoede en probeert samen met Vincents vriendin Carmen om wat verstand in de botte kop van het lefgozertje te krijgen. Want het gaat natuurlijk niet om het winnen van een spelletje, het gaat om het geld.

Zo goed als The Hustler is The Color of Money niet, maar het is zeker geen slechte film. Martin Scorsese regisseerde deze fijne, sfeervolle jaren tachtig-film. De fraaie beelden, gemaakt door Michael Ballhaus (Goodfellas, The Departed) van treurige straten met prutsneeuw, maar ook van glimmende ballen die over de tafels ketsen, werden werkelijk bijzonder fraai aan elkaar gesneden door Thelma Schoonmaker. Er zijn bijrollen voor John Turturro en Forest Whitaker (en een piepklein bijrolletje voor Iggy Pop). De fijne bluesy soundtrack is van Robbie Robertson. 

Het enige wat eigenlijk af te dingen is op The Color of Money is dat Tom Cruise werd ingehuurd om Vincent te spelen. Cruise zet zijn  personage neer als een irritant, onvolwassen ettertje, en dat is ook de bedoeling, maar hij mist nu eenmaal de jongensachtige charme die Paul Newman ooit zo in overvloed uitstraalde.

Toch is The Color of Money een aanrader. Het is weliswaar een voetnoot bij The Hustler, maar wel een hele mooie voetnoot.

The Color of Money is donderdag 20 februari om 0.30 uur te zien op BBC 1

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie