Oh Jeez

De Bankzitter: Fargo's

, Martin ten Broek

Vrijdag is Fargo op tv, een film die ik toen hij in de bios kwam al fantastisch vond en die ik graag nog een keertje wilde zien, om het geheugen op te frissen. Vooraf ook maar eens de pilot van de serie bekeken.

Fargo is zo'n film die je aan al je vrienden warm aanbeveelt. Hij is slim en grappig, wonderschoon geschoten, fantastisch geacteerd, niets op aan te merken. Dacht ik . Tot op een dag een nogal verontwaardigde vriendin bij ons vertelde dat ze het een afschuwelijke film had gevonden. Vanwege al dat bloed. Ik herinnerde me vooral de grappige scènes uit de film, maar toen ze verder vertelde, herinnerde ik me: 'Oh ja, díe scène...' (Goddank had ze hem niet met haar toen nog vrij jonge kinderen gekeken.) Het werd in elk geval tijd om de film nogmaals te gaan zien. Geen straf, natuurlijk.

Maar omdat collega Ilse eerder een leuk, lovend stuk over de serie had geschreven, wilde ik daarvan ook maar eens de pilotaflevering meepikken. En die viel niet tegen: de serie gaat over een loser die halfhartig krachtdadig probeert zijn leven te veranderen, door een einde te maken aan het gekoeioneer van zijn vrouw, baas en stadgenoten. Hoofdrollen worden gespeeld door Martin Freeman, Billy Bob Thornton en Allison Tolman. Freeman speelt de loser, Thornton een huurmoordenaar met een merkwaardig gevoel voor humor en Tolman speelt een agente die, vanwege het door haar gebezigde dialect, wat simpel overkomt, maar dat uiteindelijk niet is.

De serie is geestig en boeiend, maar kan in mijn ogen de vergelijking met de film niet doorstaan. De winterse (Oscargenomineerde) beelden van Roger Deakins zijn bijvoorbeeld afwisselend effectief, dreigend en prachtig , terwijl de serie er prima verzorgd uitziet, maar meer ook niet. Het zou flauw zijn om op het scenario in te gaan voordat je het hele seizoen van de serie hebt gezien, maar de droge humor uit de film is in elk geval leuker. Het grootste verschil zit hem echter in het acteerwerk.

Hogeschool-acteren van Macy en McDormand...

Ruwweg is de rol van Freeman vergelijkbaar met de rol van de voortreffelijke William H. Macy in de film. Nu mag ik graag naar Freeman kijken, (al herhaalt hij zichzelf wel een beetje in zijn rol van 'niet al te heldhaftige verzekeringsagent / hobbit / speurdersassistent'). Maar die briljante blik van ternauwernood onderdrukte paniek van Macy heb ik bij Freeman niet gezien. Thornton is als crimineel leuk om naar te kijken, maar Steve Buscemi heeft de interessantere rol, van een zeer realistische, nogal verachtelijke boef.

En die arme Tolman moest de rol van Frances McDormand, een schrandere politievrouw in Minnesota, overnemen. Ze speelt heel aardig, ze heeft het accent bijvoorbeeld prima onder de knie. Maar McDormand creëerde met haar hoogzwangere Marge Gunderson een van de leukste personages uit de filmgeschiedenis. Bij de imdb heeft de serie verbazingwekkend genoeg een hoger cijfer dan de film, dus misschien moet ik de rest van de afleveringen toch maar kijken . Maar ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat Tolman gaandeweg de serie ook maar in de buurt komt van McDormand.

Fargo, de film is vrijdag 12 september om 20.40 uur te zien op Canvas.
Fargo, de serie, is te zien op Netflix

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie