Opvoedmoraal

De Bankzitter: In a Better World

, Martin ten Broek

Vrijdag komt In a Better World op tv, een film over thema's als geweld, opvoeding, relatieperikelen, vriendschap en verraad. Kortom: een film over het echte leven. Nadrukkelijk geschikt voor vaders.

Twijfel: zal ik een scène beschrijven uit de deze film, of geef ik dan een spoiler weg? Het gaat hier om een belangrijke scène in de film, die veel te maken heeft met dit stukje. Aan de andere kant: er wordt door de acteurs in deze film zo goed gespeeld, alles wordt zo fraai en intelligent in beeld gebracht en het script is zo slim opgebouwd, dat het waarschijnlijk niet zoveel uitmaakt.

Toch doe ik het maar niet. Laat ik ermee volstaan om te zeggen dat in die scène een aantal kinderen door hun vader wordt meegenomen om ze iets te leren. Een les over geweld, wat je ermee kunt bereiken, wat het met je doet, wat het niet met je hoeft te doen. Een les over daders en slachtoffers, een les over idioten . Een les over het leven.

In het begin van de film maken we kennis met twee jonge hoofdpersonen, die al snel worden geconfronteerd met een pestkop . De ene jongen probeert zich onzichtbaar te maken, de ander wil de confrontatie met de pester best aangaan, hem een pak slaag geven. Dat ettertje heeft het absoluut verdiend. Maar moet je, als slachtoffer, terugknokken? Of kun je beter de andere wang toekeren?

Zelf hoop ik dat mijn zoons nooit pestkoppen worden. (En ik geloof dat dat, door een mengsel van opvoedingsinspanning en geluk ook niet het geval zal zijn. Maar misschien heb ik wel net zo'n blinde vlek als sommige ouders.) Bovendien hoop ik dat ze nooit het slachtoffer zullen worden van pestkoppen. Daar heb ik wat minder vertrouwen in: er zijn veel nare lieden op de wereld.

Kan ik die jongens dus maar het beste weerbaar maken? Door films met ze te kijken, bijvoorbeeld? Er zijn films zat waar de underdog besluit om terug te slaan om uiteindelijk als glorieuze overwinnaar uit de bus te komen. Een goed voorbeeld is Straw Dogs, maar daarvoor zijn ze nog te jong. Wel zouden we de Back to the Future-films, Spider-Man, Låt den rätte komma in en The Karate Kid kunnen kijken. Maar of ze daar nu van leren hoe je je moet verzetten tegen terreur van grotere, sterkere, en vooral: gemenere kinderen?

Biff, de klassieke pestkop

Voor In a Better World zijn ze ook nog te jong. Niet zozeer vanwege het getoonde geweld, maar vanwege de subtiliteit. Kinderen van 10 en 13 zijn nog niet zo subtiel en genuanceerd. In Susanne Biers ijzersterke film wordt geen eenduidige, kant-en-klare boodschap gegeven. Wat hem voor volwassen liefhebbers van de betere film natuurlijk weer heel erg geschikt maakt.

Enfin. Mochten mijn jongens ooit worden gepest, dan kan ik toch het beste maar met de ouders gaan praten. Met redelijke argumenten. Dat helpt vast wel. En mochten die pesterige kinderen hun spiermassa, knuistgrootte en gemeenheid van die andere ouders hebben geërfd , dan stuur ik hun vaders gewoon een link naar deze column, met daarin deze waarschuwing: ik heb niet alleen Straw Dogs gezien, maar ook Unforgiven, Pale Rider, The Man Who Shot Liberty Valance en dozijnen Chinese vechtfilms! Dat u het weet...

In a Better World is vrijdag 23 mei om 23:00 uur te zien op Nederland 2

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie