Patatje met

De Bankzitter: Music and Lyrics

, Martin ten Broek

Donderdag is Music and Lyrics op tv, een romantische komedie uit 2007 over een zanger van een band uit de jaren tachtig die verliefd wordt op zijn plantenverzorgster.

Soms heb je geen zin in haute cuisine, in gerechten als op de huid gebakken zeebaarsfilet met een saus van kokkels en Noordzeegarnalen op een bedje van lamsoor en zeekraal. Dan  heb je meer zin in gewoon een patatje mét.

Donderdag is Babel op tv, een uitstekende film van Alejandro González Iñárritu waarin hij virtuoos de lotgevallen vervlecht van Noordafrikaanse herdersjongetjes, een Mexicaanse nanny, een doofstom meisje uit Tokio en twee middelbare Amerikaanse toeristen in een bus. Heel goed geacteerd, prachtig geschoten, bijna tweeëneenhalf uur lang, misschien wat aan de sombere kant.

Ook donderdag op tv: Music and Lyrics, een wat niemendallerige romcom met Mr en Mrs Romcom, Hugh Grant en Drew Barrymore. Over de stand van de hedendaagse popmuziek, en over de liefde. Geen zeebaarsfilet, maar patat, dus. En ik had laatst wel trek in een vette bek.

Er zaten grappige stukjes in. Over de gekke kapsels en dansjes van Duran Duran-achtige bands in de jaren tachtig. Over stoffige oude artiesten, has- beens die de kost verdienen door in kleine zaaltjes jeugdsentimenteel vermaak aan oudere jongeren te slijten. Over jonge zangeressen die denken dat ze minimaal hun navel en meestal meer moeten ontbloten, omdat hun fans anders niet naar hun concerten komen. Hugh Grant is trouwens inmiddels een zeer geroutineerde trouwe lobbes, en Barrymore is na E.T. nooit haar talent voor oogverblindend glimlachen verloren.

Er zijn ook mensen die niet van patatjes mét houden

Maar – net als bij een patatje mét – zo aan het einde weet je waar het naartoe gaat. Het patatje wordt niet omgezet in spierweefsel, maar in de vetreserve. En het mild prettige gevoel dat je krijgt als de twee voor elkaar vallen verandert rond het eind van de tweede akte, als de twee ruzie krijgen en wel zo ongeveer duidelijk wordt hoe het zal aflopen, in een wat katerig gevoel, dat ook aanhoudt tot de (SPOILER!!!!) grote verzoenfinale.

Ik wou dat ik toch maar voor de vis had gekozen.

Babel is donderdag 13 november om 20.30 uur te zien op RTL 8

Music and Lyrics is donderdag 13 november om 22.35 te zien op Net 5

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

 

advertentie