Royalty

De Bankzitter: Elizabeth

, Martin ten Broek

Vrijdag komt Elizabeth op tv, een fraai vormgegeven biografisch drama van de uit India afkomstige Shekhar Kapur, dat niet op alle vlakken overtuigt, maar wel op de belangrijkste.

De geschiedenis van het Engelse koningshuis rond de zestiende eeuw is heerlijk sappig. Even opfrissen: titelpersonage Elizabeth was de dochter van Hendrik VIII, een man met een stevig libido en een groot verlangen naar troonopvolgers. Die had hij liefst van het mannelijk geslacht, maar daarmee had hij pech. De zoons uit zijn eerste huwelijk stierven kort na geboorte, zijn tweede huwelijk bracht slechts een dochter (Elizabeth) op, en pas met zijn derde huwelijk kreeg hij zijn zoon Eduard VI, die ook lang genoeg leefde om het tot koning te schoppen. Die functie bekleedde het joch van zijn negende tot zijn vijftiende, toen hij stierf. De doodsoorzaak was duister, er werd al snel gefluisterd over vergiftiging, al had de knul waarschijnlijk gewoon longontsteking. Maar kennelijk vond men het aan het Engelse hof in die tijd niet zo'n probleem om bloedverwanten om het leven te brengen om de eigen positie te consolideren.

Na Eduard VI werd zijn nicht Mary koningin, die haar bijnaam Bloody Mary verdiende vanwege de hardhandige wijze waarop ze optrad tegen protestanten in Engeland. Met beelden van een brandstapel waarop een drietal protestanten ter dood wordt gebracht begint de film van Kapur. Elizabeth schetst daarna de moeizame wijze waarop de kersverse protestantse koningin haar troon, en haar leven, probeert te behouden, ondanks de machinaties van vijanden in het buitenland én aan haar eigen hof.

De Tudors omringden zich met trouwe adviseurs

Het wordt allemaal weelderig in beeld gebracht, met dank aan de geweldige kostuumafdeling en het fraaie production design. Dat cameraman Remi Adefarasin zo nu en dan kiest voor wel erg onconventionele cameraposities vond ik persoonlijk een minpuntje. (Overigens kreeg Adefarasin wel een BAFTA voor zijn werk.) Ook het scenario bevat zo nu en dan wat onlogische lijntjes. Maar dat alles wordt ruimschoots goedgemaakt door het spel , vooral van Cate Blanchett in de titelrol en van Geoffrey Rush als een van haar belangrijkste adviseurs.

Kapur heeft maar geboft met al dat talent dat hij tot zijn beschikking had. Blanchett is hier uitstekend en Rush is eigenlijk altijd goed, en soms fantastisch, zoals in deze film. In de goedbezette bijrollen speelt Daniel '007' Craig een onbetrouwbare Roomse priester met wapperende cape, zien we Emily 'The Newsroom' Mortimer meelevend kijken als kamenierster, is Fanny Ardant een uitserst wulpse Franse edelvrouwe / intrigante en is Vincent 'Black Swan' Cassel haar zoon, een flamboyante Franse graaf, die wel wil huwen met de machtige vorstin.

Leuke film, dus. Het schijnt dat Hany Abu-Assad een speelfilm over Willem van Oranje wil maken. Mocht hij zich nog afvragen hoe hij het plan precies wil gaan uitvoeren, dan zou ik zeggen: zorg dat je topacteurs en een goed budget voor kostuums en production design krijgt en doe het dan ongeveer zoals Kapur het deed.

Elizabeth is vrijdag, 3 oktober om 20.40 uur te zien op Canvas.

 Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie