Satire

De Bankzitter over War, Inc.

, Martin ten Broek

Vrijdag komt War, Inc. op tv, met John Cusack in de hoofdrol als weifelende huurmoordenaar. De tagline: 'When it comes to war... America means Business'. Satire, dus.

Satire, (Fr.Lat.) v. (m.) (-n, -s), hekeldicht, hekelend geschrift; rede , afbeelding of andere uiting waarin een persoon of toestand bespottelijk wordt gemaakt. (Dikke Van Dale, 1984)

De toestand die in War, Inc. bespottelijk wordt gemaakt is de privatisering van de oorlogen waarin de VS zich de afgelopen tijd heeft gestort. Hoofdpersoon Hauser wordt ingehuurd door de multinational Tamerlan om in het fictieve staatje Turaqistan in het Midden-Oosten een hoge piet om zeep te helpen. Die is namelijk van plan om zijn eigen oliepijpleiding aan te leggen, wat nadelig zou werken voor de winsten van de energietak van Tamerlan.

Als dekmantel krijgt hij een baantje als ceremoniemeester voor het huwelijk tussen het Britney Spears / Miley Cyrus-achtig sterretje Yonica Babyyeah en een foute playboy-prins. Ondertussen probeert een journaliste een verhaal over de hele situatie te schrijven.

De film kent zijn grappige momenten. Tanks die rondrijden met reclameborden van sponsors, een groep journalisten die door de perschef van de strijdkrachten een uurtje virtual embedding krijgt aangeboden - in een filmzaaltje met beweegbare stoelen krijgen ze 3D-beelden van de oorlog, met realistisch Dolby 7.1 geluid en de liefhebbers krijgen een chip in hun bloedbaan geïnjecteerd die het gevoel van een kogelinslag simuleert.

(Voor wie ook wel eens embedded wil zijn in een oorlog is er het spel War, Inc. Een chip wordt niet meegeleverd.)

Geestig. Maar zo nu en dan komen de grappen wel erg dicht bij de werkelijkheid. Tienjarige jongetjes die tussen de rokende puinhopen bereid zijn om voor voldoende dollars de pers uit te leggen waar terroristische splintercellen zich ophouden, zijn die nog leuk? Wat te denken van een lokaal camerateam dat voorbereidingen treft voor een onthoofdingsvideo, met extra veel aandacht voor kadrering en production value.

Je kunt duidelijk zien dat hoofdrolspeler, coscenarist en coproducent John Cusack met deze harde humor ook een boodschap wil overbrengen, over de Halliburtons van deze wereld, die bakken met geld verdienen aan conflicten in olierijke landen. Een boodschap over de manier waarop in het Midden Oosten oorlog wordt gevoerd door de VS: hij laat een scène zien die nogal lijkt op dat beruchte Wikileaks-filmpje over die helikopter die het vuur opent op een ongewapende menigte in Bagdad.

In die zin past War, Inc. in een rijtje wrange films zoals Charlie Wilson's War, Three Kings, of Argo (waar in de openingsscène wordt uitgelegd hoe in Iran de Sjah ten val werd gebracht en de Ayatollahs aan het bewind kwamen). Films die nadrukkelijk een serieuze, boze boodschap hebben. War, Inc. is harde, sardonische satire.  Voor wie nog wil grimlachen over de oorlog.

War, Inc. is vrijdag, 20 juni om 0.05 uur te zien op RTL 7.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv.

 

advertentie