Schunnige grappen

De Bankzitter over North Country

, Martin ten Broek

Vrijdag komt North Country op tv, een film over de strijd van een alleenstaande moeder tegen de seksuele intimidatie op haar werkplek: een mijnbouwbedrijf in het noorden van de VS, in 1989. Waar gebeurd.

Het meeslepende verhaal gaat over Josie. Zij is weggelopen bij haar agressieve klootzak van een man, woont weer bij haar ouders, en wil nu gewoon de kost verdienen. Ze heeft niet veel nodig, een huis, de kosten voor het levensonderhoud voor haar en haar kinderen en zo af en toe een drankje in de plaatselijke kroeg. Maar met haar baantje als kapster kan ze dat nooit betalen. Dan hoort ze dat ze aan de slag kan bij het plaatselijke mijnbouwbedrijf, waar ook haar vader werkt. Want het Hooggerechtshof heeft bepaald dat er niet meer op sekse mag worden gediscrimineerd bij sollicitatieprocedures.

Maar de mannen die er werken vinden het maar niks, die vrouwelijke collega's. Niet alleen pikken ze hun baantjes in, maar ze hadden het ook best gezellig onder elkaar. Slap ouwehoeren over lekkere wijven gaat natuurlijk een stuk minder makkelijk als je buurvrouw naast je staat te werken. Dus beginnen die mannen harde grappen tegen de vrouwen te maken.

Die moeten er maar tegen kunnen als er stiekem dildo's in hun broodtrommeltje worden verstopt, als er vunzige teksten in kleedkamers worden gekalkt, ranzige opmerkingen worden gemaakt. Ze moeten zich niet zo storen aan een graaiende hand in de bil- of borstzone, want dat is humor. Op een dag besluit Josie dat ze het niet meer pikt . Maar haar collega's vinden dat ze zich koest moet houden. Ook haar vrouwelijke collega's. Ook haar vader. Hoe meer herrie Josie schopt, hoe hatelijker de reacties.

De trailer

North Country is een geëngageerde film, gebaseerd op ware gebeurtenissen. ( In 1984 werd een class action suit aangespannen tegen mijnbouwbedrijf EFTAC in Minnesota, een zaak die uiteindelijk succesvol werd afgesloten in 1998 .) Op de regiestoel zat Niki Caro (Whale Rider), die een topcast tot haar beschikking had, met acteurs als Charlize Theron, Richard Jenkins, Sissy Spacek, Frances McDormand, Sean Bean, Woody Harrelson en Jeremy Renner. Vooral het verhaal over goedwillende personages die verscheurd worden door een klassiek moreel vraagstuk ( Fressen, Moral) wordt boeiend in beeld gebracht.

Jammer genoeg trekt Caro op het eind wel erg veel emotionele registers open, iets meer beheersing had de film beter gemaakt. De film roept lang boosheid op, vanwege de hufterigheid en het schaamteloze seksisme van de mannen op de werkvloer, in de directiekamers en bij de vakbond. Het is goed en hoopgevend om je zo nu en dan te realiseren dat de wereld in de afgelopen decennia op sommige plekken iets minder bruut en barbaars is geworden. Maar op het einde van North Country vallen te veel zaken op hun plek, worden problemen opgelost, het kwaad verslagen, wordt de muziek iets te dik aangezet. Dan verandert het waargebeurde verhaal weer in een film en verandert boosheid in irritatie over het gevoel gemanipuleerd te worden.

Toch zeker de moeite waard: North Country, vrijdag 11 april, 20.30 uur, Fox.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie