Sprookje

De Bankzitter over Les géants

, Martin ten Broek

Vrijdagnacht zendt de VPRO drie uitstekende films uit, die eerder op het IFFR te zien waren. Een van die films is Les géants, een verhaal over drie jongens die in de penarie zitten in de zomerse Ardennen.

In een interview dat collega Gerhard Busch in 2012 op het IFFR had met regisseur Bouli Lanners over Les géants komt al snel ter sprake dat de film elementen van een sprookje bevat. Zelf had ik dat nog niet opgemerkt bij het bekijken van deze, overigens bijzonder mooie, film.

Niet uit deze film, maar waar gebeurd: een dertienjarige brugpieper komt op een middag thuis van school. Op de tafel ligt een briefje: moeder is naar een ander land verhuisd met haar nieuwe vriend. Het joch moet zichzelf maar zien te redden. De knul belandt in de jeugdhulpverlening en weet daar het trauma van de verlating grotendeels te verwerken en komt uiteindelijk op zijn pootjes terecht. Dit is dus geen sprookje. Al is die moeder natuurlijk wel een gemene heks.

De twee jongens uit de openingsscène van Les géants hebben ook een afwezige moeder, en moeten het ook maar zelf zien te rooien. Ze raken bevriend met een andere jongen, die ziet zijn familie wel regelmatig, maar is daar bepaald niet blij mee: zijn broer is een gewelddadige psychopaat, zijn vader een engerd die hem grotendeels negeert. De drie jongens beleven allerhande avonturen, die ik hier verder niet zal vermelden .

Maar ik kwam maar niet in het sprookje. Ik zat de hele tijd te denken dat ze de jeugdhulpverlening in Wallonië toch wat beter moeten organiseren. Ik had medelijden met die jongens.

Toch vond ik de film het bekijken meer dan waard. Vanwege het fantastische spel, vooral van de jonge acteurs, maar ook vanwege de betoverend mooie beelden van de zomerse Ardennen en de prachtige melancholieke muziek. Met hulp van de geweldige acteurs, een begaafde cameraman en empathische muzikant, maakte regisseur Lanners een heel mooie film, die zich moeiteloos kan meten met de producten uit sprookjesfabriek Hollywood.

Volgens de regisseur bevatte Les Géants die sprookjesachtige elementen, omdat hij niet zo nodig een sociaal-realistisch drama hoefde te maken. Dat ik de film wel als zodanig ervoer was dus eigenlijk helemaal niet de bedoeling. Misschien moet u deze column daarom maar snel vergeten. Behalve die aanbeveling: Les géants is een film die u vast en zeker wilt zien.

Vrijdag 24 januari zendt de VPRO drie sterke films uit die eerder succesvol waren op het International Film Festival Rotterdam.

Biutiful: Nederland 2, 0.15 - 2.30 uur
Les géants: Nederland 2, 2.35 - 3.50 uur
Clip: Nederland 2, 3.55 - 5.35 uur

Wakker blijven of opnemen is het devies.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv.

 

 

advertentie