Stoere mannen

De Bankzitter over Navy Seals

, Martin ten Broek

Vrijdag wordt Navy Seals uitgezonden, een actiefilm over enorm stoere elitesoldaten die terroristen bestrijden. Uit 1990, een tikje gedateerd, maar toch wel interessant.

Het verhaal is niet eens zo beroerd. Iets over Stinger-raketten die in handen zijn gevallen van een Al Qaida-achtige organisatie, die moeten worden teruggevonden door een team militairen. Maar de plot is relatief onbelangrijk. De doelgroep van dit type films bestaat waarschijnlijk uit stoere mannen, die houden van films waarin het testosteron rondklotst. Het gaat vooral om de actiescènes. En die zijn best pruimbaar bij Navy Seals.

Een van de scriptschrijvers diende in een eerder leven ook bij die elite-eenheid, en hij bracht aardig wat vakkennis in. Er wordt bijvoorbeeld veel gepraat in jargon, wat voor kijkers die niet in militaire dienst zijn geweest het nodige puzzelwerk oplevert. Een LZ is waarschijnlijk een Landing Zone voor een helikopter, en een CTO zal wel een Chief Tactical Officer zijn. Militair jargon kan ook een ruw soort humor opleveren. Een sluipschutter uit het Seal-team, die vanaf grote afstand meewerkt aan de acties, heeft als roepnaam God. 'God, kun je die vijand uitschakelen?' Ja, dat kan God wel.

Op YouTube zijn van deze en vergelijkbare films enkele scènes te vinden, waarbij het commentaar onder de filmpjes een mooi beeld geeft van de fans. Er wordt gediscussieerd over onderwerpen als: Welk land heeft de beste soldaten, de Russen of de Amerikanen? (Iemand zegt dat het leger van de Russen na het uiteenvallen van de Sovjet Unie zo low-tech is geworden, dat ze niet meer serieus te nemen zijn. Vertel dat maar eens in Kiev.) Er is ook iemand die er prat op gaat dat hij elke week naar Act of Valor kijkt, een film waarin échte Navy Seals spelen.

Een stoere vrouw!

Er is enige discussie over welke de betere film is: Act of Valor of Navy Seals. Hoewel het script van Navy Seals werd geschreven door een ex- Seal, is de eerste film is waarschijnlijk authentieker, omdat erin gespeeld wordt door echte commando's. Zo'n beroeps-Seal hoeft natuurlijk niet van een stunt-coördinator te leren hoe je door een modderpoel onder een netwerk van NATO -prikkeldraad tijgert, dat doet zo iemand iedere ochtend voor het ontbijt. Terwijl Navy Seals-hoofdrolspeler Charlie Sheen het moest doen met twee weken training, voordat hij de filmset opstapte. (Al waren dat natuurlijk wel twee weken 'in de hel'.)

Toch is Navy Seals voor de doelgroep best een aardige film. De parachute-droppings en duikscènes zijn strak in beeld gebracht en de beelden van de stormbaan en de gevechtsscènes zien er overtuigend uit. En je hoeft je tenminste niet het hoofd te breken over morele dilemma's. Er is een duidelijke rolverdeling tussen goed en kwaad. (Hint: lieden uit het Midden- Oosten zijn niet de goeien).

Vrijdag is overigens ook X-Men Origins: Wolverine op tv. Die film gaat ook over (een soort van) militairen, is ook volgestopt met actie. En heeft voor de liefhebber nog een glimp van morele dilemma's.

Navy Seals is vrijdag, om 1. 05 uur te zien op SBS 6.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie