Strak of leuk

De Bankzitter: Total Recall

, Martin ten Broek

Vrijdag is Total Recall op tv. Het origineel uit 1990 met Arnold Schwarzenegger, niet de remake uit 2012 met Colin Farrell. De twee versies verschillen nogal van elkaar.

Laatst zag ik dat de remake van Total Recall op Netflix beschikbaar was. Het origineel vond ik ooit tamelijk leuk, dus deze wilde ik ook wel eens bekijken. Eigenwijs, natuurlijk, want 'het origineel is beter ' was al snel het oordeel van recensenten en fans.

Maar goed. Best leuk was het in het begin om te zien hoe elementen uit het origineel van Paul Verhoeven terugkwamen. De plot was natuurlijk vergelijkbaar, naar het interessante korte verhaal van Philip K. Dick. Ook deze film ging over een gewone arbeider die naar een bureautje gaat waar ze herinneringen kunnen implanteren. Voor wie op vakantie wil, bijvoorbeeld naar een tropisch eiland, is dit in de toekomst een goedkope oplossing, je bent er niet echt geweest, maar zo'n herinnering is niet van echt te onderscheiden. En dan gebeurt er iets onverwachts.

Gedurende de film begonnen vooral de verschillen tussen de twee versies op te vallen. De moderne versie zag er veel beter uit, de special effects zijn in die twee decennia echt met sprongen vooruit gegaan. Colin Farrell is een betere acteur dan Arnold, die het moet hebben van een verstandhouding met het publiek. Hij kan niet acteren, weet dat zelf ook heus wel, maar hij heeft wel een machtig gespierd lichaam. Een actieheld, bigger than life.

Maar het grootste verschil met de film van Paul Verhoeven is dat de remake zo ontzettend saai was.

Omdat de oorspronkelijke film binnenkort op tv is heb ik toch maar eens gekeken of mijn herinnering aan die oude versie niet te rooskleurig is. Al snel bleek dat de special effects écht niet meer om aan te zien zijn. En dat Arnold nog net ietsje beroerder acteerde dan ik me herinnerde . En dat die oudere versie werkelijk geen moment verveelde (nou, misschien heel af en toe een seconde of twee).

Die mooie CGI en lawaaiige geluidseffecten hadden ze in 1990 nog niet...

Het leukste aan Verhoevens versie is dat zijn humor er zo gezellig doorheen sijpelt. Misschien was de knulligheid van de stuntboeven, met hun jaren tachtig-kapsels en oubollige vechtbewegingen, destijds helemaal niet grappig bedoeld. Maar de vormgeving van de taxi's uit de toekomst, de Johnny-cabs, is bijvoorbeeld echt geweldig. En de journaalbeelden van ME'ers die een opstand de kop indrukken zijn vintage Verhoeven. Ook opmerkelijk: terwijl de actiescènes in de moderne versie voornamelijk geeuwverwekkend zijn, ogen die uit Verhoevens film nog steeds behoorlijk fris.

Wie de nieuwe versie heeft gezien, en meer waarde hecht aan humor dan aan special effects, zou ook de film uit 1990 moeten kijken, die is echt stukken leuker. Alleen het origineel gezien? Laat die remake dan maar zitten.

Paul Verhoevens Total Recall is vrijdag 28 november om 23.20 uur te zien op Eén.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie