Thaise horror

De Bankzitter: The Unborn

, Martin ten Broek

Vrijdag komt The Unborn op tv, een horrorfilm uit Thailand. Uit het verre oosten komen - naast prachtige arthouse - vaak opmerkelijk leuke genrefilms. The Unborn is, ehm, interessant.

Toen Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives van Apichatpong Weerasethakul de Gouden Palm in Cannes won wilde ik hem snel zien. Een mooie, exotische film scheen het te zijn, niet helemaal begrijpelijk, mooi gefotografeerd, en mysterieus bovendien: de film ging onder andere over geesten - het geloof in het bovennatuurlijke schijnt volgens de regisseur in Thailand doodgewoon te zijn. Die film moest ik zien !

Het kwam er niet van. Jammer. Toch bleef hij op mijn lijstje staan. Ik ben wel een fan van Aziatische films.

Dat begon in een ver verleden met de films van Kurosawa, die zelfs boeiend en mooi genoeg waren om je het gebrek aan comfort van de triplex keukenstoelen in het old school filmhuis te laten vergeten. Verdere hoogtepunten waren de films van Zhang Yimou, of de Chinese zwaardvechtfilms die op die fantastische Moviedrome-serie van Alex Cox op de BBC werden uitgezonden, een paar interessante anime-films ( Akira) en de Koreaanse wraakfilms en aanverwanten.

Thaise horror had ik nog niet gezien. The Unborn gaat over een jonge vrouw die wat rommelt met drugs, als consumente en wederverkoopster. Als ze in het ziekenhuis belandt, vanwege een akkefietje met een leverancier (dat helemaal in het begin nogal rauw in beeld wordt gebracht), blijkt dat ze zwanger is. Ze moet van de dokter stoppen met drugs. Maar als ze allerlei vreemde visioenen krijgt wordt eraan getwijfeld of ze echt wel gestopt is.

In Thailand worden ook heel vréémde horrorfilms gemaakt, getuige bovenstaande trailer van 'Oh My Ghost'.

The Unborn is een aardige film, maar zeker geen meesterwerk binnen het genre. Het acteren van de bijrolacteurs is soms een tikje houterig, sommige schrikeffecten zie je al lang van tevoren aankomen, de soundtrack is bepaald niet subtiel. Toch is de film best de moeite waard, misschien juist omdat hij zo ongepolijst en weinig Hollywood-achtig is. Er zitten elementen in die in westerse films al snel belachelijk zouden zijn, maar die hier, gezien die klaarblijkelijke inbedding van het bovennatuurlijke in de Thaise volksaard, best op zijn plaats zijn. Al met al: een vermakelijk horror-werkje.

En nu wil ik eindelijk Uncle Boonmee wel eens zien.

The Unborn is vrijdag, 30 mei, om 0.10 uur te zien op RTL 7.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie