Vakmanschap

De Bankzitter over X-Men 2

, Martin ten Broek

Vrijdag komt X2 op tv, de tweede stripverfilming van Bryan Singer, over de avonturen van superhelden als Wolverine, professor Xavier en Magneto. Goedgemaakt popcornvermaak.

Eigenlijk wilde ik  ter voorbereiding van dit stukje alleen even kijken of ik de openingsscène van X2 nog net zo enerverend zou vinden als de eerste keer dat ik de film zag. Destijds had ik hem met enige tegenzin uit de videotheek opgepikt, omdat ik niets interessanters kon vinden. Het eerste deel had ik al eerder gezien, vond ik best aardig, maar ja: zo'n sequel... Meestal vallen vervolgfilms tegen.

Dus ik was best verbaasd toen die beginscène (spoiler!) zo maar behoorlijk enerverend bleek. En de rest van de film viel ook niet tegen. Het bleef natuurlijk een stripverfilming, volgens de formule (spoiler!): de helden worden geconfronteerd met een Groot Gevaar en moeten de wereld redden. Maar de fraaie beelden, slim toegepaste mooie special effects en strakke montage getuigden van een groot vakmanschap. Dus ik bleef plakken bij de film.

Een trailer voor de nieuwe film én een recensie van die trailer. Spoilers!

Gedurende een groot deel van de speelduur waren er wel interessante dingetjes die me bij de les hielden. De mimiek en intonatie van Ian McKellen. De slimme manier waarop een schurk uit z'n gevangenis kan ontsnappen. Dat de belangrijke held Wolverine een voldoende sympathiek, voldoende feilbaar personage is, die op z'n interessants is als hij niet bezig is met gevechten te winnen (want semi-onkwetsbare helden zijn saai). De nare karakters van de schurken.

Alleen het einde was wat pretentieus, de opmaat naar het wat mindere derde deel uit de serie. Niettemin: het Marvel-universum is een fijne plek voor onbekommerd escapistisch vermaak.

Binnenkort verschijnt X-Men: Days of Future Past in de bioscoop, weer onder regie van Singer, die ook al de reboot X-Men: First Class produceerde. Aan de cast zal het niet liggen bij die film , waarin alle acteurs uit de films van Singer (Ian McKellen, Patrick Stewart, Hugh Jackman) én alle nieuwe acteurs uit de reboot (Jennifer Lawrence, Michael Fassbender, James McAvoy) zullen spelen. Aangevuld met Ellen Page, Fan BingBing en  Peter Dinklage! Het zal ze vast geen Oscars opleveren, maar het zou me niks verbazen als ook dit weer prettig, escapistisch vermaak wordt.

X- Men 2 is vrijdag 25 april om 22.15 uur te zien op RTL 5

Maar columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie