Western-ish

De Bankzitter: Three Burials

, Martin ten Broek

Vrijdag is The Three Burials of Melquiades Estrada op tv, een moderne western, en het regiedebuut van Tommy Lee Jones. Verplichte kost voor fans van westerns en van Jones?

Van alle filmgenres is de western wel een van mijn meest dierbare. In westerns kun je als toeschouwer zo heerlijk wegdromen bij beelden van imponerende landschappen, terwijl je iets later weer op het puntje van je stoel zit bij een spannende scène. De verhaallijnen zijn vaak simpel maar komen om de een of andere reden niet snel stompzinnig over. In het wilde westen was er geen politie, dus hoef je je geen zorgen te maken of het wel politiek correct is dat je het leuk vindt dat de held een hele horde boeven neerschiet. Een fijn, niet al te gecompliceerd genre.

Bij het kijken naar The Three Burials of Melquiades Estrada zijn er meer dan genoeg westernelementen voor de liefhebber. Mannen die een doelwit op de korrel van hun geweer nemen. Paarden. Vuistslagen. Kampvuren. Sterkedrank. Fraaie, ruige woestijnlandschappen. Maar de film bevat ook elementen die die fijne westernsfeer ruw doorbreken. Mensen die kijken naar televisieseries. Helikopters . Pornografische tijdschriften. Mobiele telefoontjes. Minnaressen die vragen of iemand bij de winkel een pak maandverband wil meenemen. Hmmmm. The Man With no Name en The Duke werden toch ook nooit naar de winkel gestuurd voor een pak Kotex?

In Cat Ballou, een vrolijke western, kocht de titelheldin vast nooit Kotex.

Maar gaandeweg neemt de film je mee de prairie op . De hoofdpersoon – een veedrijver, gespeeld door Jones zelf – gaat op een lange reis door een landschap vol cactussen, onder de brandende zon, terwijl zo af en toe een aaseter overvliegt, om te kijken of er op de grond al wat te halen is. Jones' personage spreekt weinig, laat weinig emotie zien, geeft de voorkeur aan daden boven woorden. Hij is eigenlijk iemand uit een andere tijd, uit een ouderwets, minder cynisch Amerika.

Sarah Palin zou dit vast een fantastische film vinden, ware het niet dat tegelijk de onmenselijke trekjes van de immigratiepolitiek van de VS genadeloos aan het licht worden gebracht. Een actueel, progressief statement in een ouderwetse verpakking: het werkt prima in Jones' film. Waarin hij zelf trouwens ook uitstekend uit de verf komt.

Een aanrader, dus, vooral (maar niet uitsluitend) voor westernliefhebbers.

The Three Burials of Melquiades Estrada is op vrijdag, 5 september om 22.05 uur te zien op Canvas.

 

advertentie