Westernhelden

De Bankzitter over Joe Kidd en Rango

Eind van de week komen Joe Kidd en Rango op tv, twee nogal uiteenlopende films waarin aangetoond wordt dat platgetreden paden in films niet altijd nadelig hoeven te zijn voor het kijkplezier.

De titelrol in Joe Kidd wordt gespeeld door Clint Eastwood, die zoals gebruikelijk niet veel zegt. Een van zijn langste zinnen spreekt hij uit in de rechtbank waar hij aangeklaagd is voor stropen: ' Dat hert wist niet dat het zich bevond op een reservaat, en ik ook niet.' Fijn dat hij ook hier niet veel zegt. Dialogen leiden maar af, doordat er niet veel gepraat wordt kan de kijker zich volledig concentreren op de actie.

In de film maakt Eastwoods personage deel uit van een posse, die op jacht is naar guerrillastrijder Luis Chama. Er wordt geslopen, geschoten en geknokt. De boeven zijn heel erg gemeen. Een mooie jonge vrouw moet beschermd worden. De gebruikelijke westernelementen zijn dus aanwezig.

Joe Kidd hoort niet bij de beste westerns van Eastwood, en eigenlijk ook niet bij die van regisseur John Sturges ( Bad Day at Black Rock, The Magnificent Seven). Maar toch is de film, vooral dankzij het bronmateriaal van Elmore Leonard (1925-2013), zeker de moeite waard. Leonard schuwde het cliché hier niet, maar vertelt meestal zulke meeslepende verhalen dat je je daar niet aan hoeft te storen. (Ook aardig voor liefhebbers: de serie Justified, een politieserie met westernsfeer, onder andere te bekijken op Netflix.) En de laatste shootout van de film wordt inventief en verrassend uitgewerkt.

Een film waar clichés optimaal gebruikt worden, is Rango, een animatiefilm van Gore Verbinski (Pirates of the Caribbean). Voor de jeugd is Rango een leuk en spannend verhaal over een kameleon die verzeild raakt in een westernstadje waar het niet pluis is. Voor volwassenen biedt de film een sterk verhaal met geestige dialogen, bijzonder fraaie animatie, en vooral heel veel verwijzingen naar klassieke westerns. (En als kers op de taart een grappig Mariachi-orkestje , dat als een Grieks koor de gebeurtenissen becommentarieert.)

Uiteindelijk moet Rango op zoek naar zijn innerlijke Clint. Hij komt af en toe aardig in de buurt.

Joe Kidd
is donderdag 27 maart om 24.00 uur te zien op RTL 7
Rango is vrijdag 28 maart om 20.30 uur te zien op RTL 5

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie