Auteur Peter Jackson

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Zaterdag is Heavenly Creatures te zien op BBC 2, zondag komt het laatste deel van The Lord of the Rings op Net 5. Twee heel verschillende films van Peter Jackson. In allerlei opzichten.

Volgens een fan van de regisseur zou je Peter Jackson een auteur kunnen noemen: '… director who is recognized as the primary creative force behind any movie he does'. Dat Jackson zeker in het begin van zijn carrière viel onder die definitie zou je kunnen opmaken uit de hilarische documentaire bij de dvd van zijn zeer grappige debuutfilm Bad Taste, waarin onder andere zijn moeder (tevens chef catering) uitlegt dat ze dagenlang haar oven niet kon gebruiken omdat Peter daarin latex filmmaskers van buitenaardse wezens bakte.


Jackson is een erg leuke, succesvolle regisseur, maar niet iemand die je snel zou associëren met het begrip auteur. Hij heeft natuurlijk inderdaad heel duidelijke ideeën over hoe zijn films eruit moeten zien, maar dat zullen de meeste regisseurs wel hebben, toch? Daarnaast, zoals Viggo Mortensen ooit opmerkte: het lijkt wel of hij gaandeweg zijn carrière steeds meer aandacht kreeg voor de sets, de CGI en andere speciale effecten en minder voor de psychologie en de acteurs.

Dat is soms niet zo erg; als je goede acteurs als Ian McKellen of Viggo Mortensen (of Andy Serkis!) hun gang laat gaan komt er wel wat bezienswaardigs uit, zoals te zien is in Lord of the Rings: The Return of the King. Maar in bijvoorbeeld Jacksons laatste Hobbit-film worden de personages wel erg ondergeschikt aan de computer gegenereerde massascènes. Hoezeer Manu Bennett ook zijn best doet om de existentiële wanhoop van Azog the Defiler voor het voetlicht te brengen.

Wat wel enorm voor hem pleit is het evidente plezier dat hij heeft in filmmaken, zijn grote filmliefde en zijn bijdrage aan de techniek die het mogelijk maakt om sprookjeswerelden steeds overtuigender in films neer te zetten. Nog een grote verdienste: het feit dat hij Kate Winslet ontdekte, die in zijn doorbraakfilm Heavenly Creatures (budget : 5 miljoen dollar) echt een fantastische rol neerzet. De personages maken dat Heavenly Creatures dramatisch veel interessanter is dan Peter Jacksons derde LOTR-film (budget: 94 miljoen dollar).

Heavenly Creatures , zaterdag, BBC 2, 1.35 uur.
The Lord of the Rings: The Return of the King, zondag, Net 5, 20.30 uur.

ANDERE AANRADERS VOOR HET WEEKEND

VRIJDAG

In the Name of the Father, NPO 2, 23.15 uur. IJzersterk politiek drama over de Ierse troubles. Glansrol voor Pete Postlethwaite. Voorafgegaan door ons interview met regisseur Jim Sheridan.

How to Train Your Dragon, SBS 9, 20.30 uur. Mooie, erg geestige animatiefilm over een jonge, wat mislukte drakendoder die vriendschap sluit met een gewonde draak.

ZATERDAG

For a Few Dollars More, Veronica, 22.00 uur. Sergio Leones tweede, behoorlijk briljante spaghetti-western uit de dollar-trilogie. Bijna even goed als The Good, the Bad and the Ugly.

ZONDAG

Shaun of the Dead, Fox, 0.30 uur. Fameuze rom-zom-com van Edgar Wright, Simon Pegg en Nick Frost, over een zombieplaag in Londen. Leuke afsluiter van het weekend, voor wie niet vroeg op hoeft.

advertentie