Boefjes

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend worden op Canvas twee films uitgezonden over dezelfde moordzaak: zaterdag In Cold Blood (1967) en vrijdag Capote (2005). Bovendien wordt weer een VPRO Cinema Collectie klassieker uitgezonden: Un prophète, op NPO 2.

Waar gebeurd: in 1959 werd een boerengezin in Kansas tijdens een roofoverval vermoord door twee jonge ex-bajesklanten. De zaak werd beroemd omdat schrijver Truman Capote zich op de zaak stortte, en daar later de beroemde non-fictieroman In Cold Blood over schreef. De gelijknamige film bekijkt de zaak vanuit het perspectief van de daders, Capote vertelt het verhaal - zoals natuurlijk op te maken is uit de titel - meer uit het gezichtspunt van de auteur.

Beide films zijn de moeite meer dan waard. In Cold Blood is sfeervol, door de mooie film noir-achtige zwart-wit fotografie en de jazzy soundtrack van Quincy Jones. En het is ook gewoon een meeslepend verhaal over twee jonge mannen die niet deugen en foute dingen doen, maar voor wie je uiteindelijk toch een soort begrip krijgt, in elk geval voor een van hen.

Capote is, door het spel van een fenomenaal in vorm verkerende Philip Seymour Hoffman, een fantastische film, die ook gaat over dat begrip dat je kunt krijgen voor die foute jongens. De schrijver krijgt in de film een sterke band met de daders, wat voor zijn research erg handig is maar ook een zware psychologische tol van hem eist. Een advies: kijk eerst In Cold Blood, en daarna Capote.

In Cold Blood, zaterdag, 0.30 uur, Canvas.
Capote, vrijdag, 20.40, Canvas. Opnemen en later bekijken.

Wat luchtiger: een interview met Truman Capote

Ook voor Malik El Djebena kun je nog wel begrip opbrengen, als hij als naïeve jongen op zijn achttiende de gevangenis binnengaat om een straf van zes jaar uit te zitten. En het is absoluut begrijpelijk dat hij na zijn straf niet als gelouterd, beter mens de poort uitstapt. De periode van zijn detentie, het onderwerp van de film , wordt indringend in beeld gebracht. Het gevangeniswezen, of in elk geval ons beeld ervan, is wel wat gewijzigd sinds In Cold Blood werd gemaakt. Hier heersen geen strenge maar rechtvaardige autoriteiten, maar corruptie, willekeur en raciale spanningen. De omgangsvormen zijn er trouwens behoorlijk op achteruit gegaan, in de filmgevangenissen, sinds 1967.

Voordat deze zeer sterke, zeer beklemmende film wordt uitgezonden is er een inleiding van tien minuten met daarin een interview met regisseur Audiard. Schakel dus op tijd in.

VPRO Cinema Collectie: Un prophète, vrijdag, 23.30, NPO 2

ANDERE AANRADERS VOOR HET WEEKEND:

VRIJDAG

Witness, 22.30, RTL 8. Spannende, sfeervolle, wonderschoon gefotografeerde thriller van Peter Weir, over een rechercheur die undercover bij Amerikaanse Amish een misdaad probeert op te lossen.

Gorillas in the Mist, 23.40 uur, Eén. Mooie biopic over Dian Fossey, die in de bossen van Congo en Ruanda gorilla' s bestudeerde, en ze probeerde te beschermen tegen stropers.

ZATERDAG

Kelly's Heroes, 20.20, Fox. Prima oorlogsfilm met Clint Eastwood, over Amerikaanse soldaten die achter de frontlinies op zoek gaan naar een nazi- fortuin. Geestig. Verkreeg een zekere cultstatus. Ook met Telly 'Kojak' Savalas en Carroll 'Archie Bunker' O'Connor.

ZONDAG

Gooische vrouwen 2, 20.30, HBO 1. Verbazingwekkend goed gelukte komedie, grappig, scherp, beter dan deel 1. Voor de gefortuneerden met een abonnement op betaalzender HBO.

 

advertentie