Bruikleners

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend komen twee leuke verfilmingen van Mary Nortons klassieke kinderboek The Borrowers op tv, een typisch Britse versie en een typisch Japanse. Welke moet je kijken?

Het boek werd in 1952 geschreven en dat dat is nog wel een beetje te merken aan de Britse film uit 1997. Maar dat is helemaal niet erg: de Annie M. G. Schmidt-achtige ondeugendheid van sommige personages doet prettig aan, de onschuldige slapstick is amusant, als een soort Home Alone zonder de wreedheid, het verhaal en de personages zijn hartverwarmend. Bonus voor liefhebbers van de Harry Potter-verfilmingen: zoek de Wemel, de Malfidus en de Zweinstein-professor . Oh ja, de film wordt in het Nederlands nagesynchroniseerd.

The Borrowers, zaterdag, NPO 3, 15.35 uur.

Waar je Britse versie charmant en leuk is, is Arrietty, de Japanse versie, vooral poëtisch en mooi. De film werd gemaakt door studio Ghibli, waar meesteranimator Hayao Miyazaki jarenlang de scepter zwaaide. Miyazaki schreef mee aan het script maar liet de regie over aan Hiromasa Yonebayashi, die al sinds Princess Mononoke bij de studio werkt.

In het Japans is ie nét iets leuker dan nagesynchroniseerd

Zoals altijd leverde de studio een wonderschone film af, met veel aandacht voor mooie details en met fijne personages. De films van de oude Miyazaki (Spirited Away, My Neighbour Totoro) zijn misschien nóg iets beter, maar Arrietty is in elk geval een zeer fraai, mooi avontuur, voor jong en oud. Het titelliedje van de Franse Cecile Corbel werd op internet vrij populair. Ook Kari-gurashi no Arietti (zoals de film eigenlijk heet) wordt in het Nederlands nagesynchroniseerd.

Arrietty, zondag, NPO 3, 15.35 uur

De Britse versie is waarschijnlijk iets geschikter voor wat jongere kinderen, hij is grappiger. De Japanse versie is geschikt voor dromerige kinderen, die graag wegzwijmelen. Beide films zijn geschikt voor volwassenen. Ze alle twee bekijken kan trouwens ook.

ANDERE AANRADERS

VRIJDAG

Animal Kingdom, 22.10 uur, NPO 3. Volgens onze recensent een 'intense thriller' met 'fantastisch spel van de hele cast'. Nog niet gezien, maar ik ga waarschijnlijk wel kijken. Wie de trailer bekijkt zal hem vast ook willen zien, al was het alleen maar vanwege die paar seconden Jacki Weaver als misdaadmoeder.

Das weisse Band, NPO 2, 23.15 uur. In een fraaie landelijk Duits dorpje aan het begin van de twintigste eeuw gebeuren uiterst onaangename dingen. Regisseur Michael Haneke kreeg in Cannes een Gouden Palm voor zijn indringende meesterwerk. In dit Youtube-filmpje wordt Haneke geïnterviewd door Darren Aronofsky over Das weisse Band. Erg interessant, prima te bekijken nadat je de film gezien hebt.

ZATERDAG

El secreto de sus ojos, NPO 2, 23.35 uur. Mooi Argentijns misdaadverhaal met een romantische subplot en een vleugje politiek. Gaat vooral over passie.

Sideways, 23.50, Canvas. Twee midlife-crises gaan op pad door Californië, op zoek naar liefde en wijn. Ook deze film gaat voor een belangrijk deel over passie.

ZONDAG

Tomorrow Never Dies, 20.00 uur, RTL 7. Aardige Bond-film, vooral het bekijken waard vanwege Michelle Yeoh, met afstand de stoerste Bond-girl uit de serie.

advertentie