Contrast

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Wat is het verschil tussen een goede en een slechte thriller? De Bankzitter liet zich de stuipen op het lijf jagen door Guillermo del Toro en bekeek ook een andere film, waarvan hij de titel en regisseur even vergeten is.

Oh ja, Something Beneath, zo heette hij. Regisseur David Winning kreeg er twee prijzen voor, een op het Chicago International Film Festival en eentje op het Worldfest Houston. (In Chicago werd overigens ook een andere regieprijs uitgereikt, aan Roy Andersson, voor You the Living. En regisseur Winning moest zijn prijs delen met een andere regisseur. En hij kreeg hem ook voor zijn tv- serie Dinosapien. Maar niettemin: een prijswinnende speelfilm.)

Het verhaal : een hotel annex congrescentrum is op een verkeerde plek gebouwd. Onder de grond woekert een mysterieus wezen, dat een olie-achtige substantie uitscheidt. Via riolering en waterleiding bereikt het spul bezoekers van een milieuconferentie. Als die de troep op hun huid krijgen, worden ze bevangen door hallucinaties, met uiteindelijk fatale gevolgen.

Amusant? Welja, al ga je toch snel denken aan wat er beter had gekund. Het script rammelt bijvoorbeeld een beetje, personages doen onlogische dingen, sommige acteurs schmieren wel erg nadrukkelijk, de special effects zijn wat te hoog gegrepen voor het budget, het camerawerk houdt niet over. Toch: voor een pulpfilm valt deze film best mee. Niet voor niks harkte regisseur Winning in zijn carrière maar liefst 76 prijzen en 13 nominaties binnen. Ter vergelijking: pulpkoning Roger Corman won er maar 24 en werd slechts twee keer genomineerd. Best een vakman, die Winning.

Regisseur Guillermo del Toro won tot dusver 52 prijzen en werd 34 keer genomineerd, waarvan een keer voor een Oscar. Die Oscarnominatie kreeg hij voor het script van El laberinto del fauno (2006). Een doodenge film, met heel mooie special effects, maar ook met een ijzersterk verhaal. Het is leuk om eerst Something Beneath te kijken, en daarna Del Toro's film. Vanwege het contrast. Als Something Beneath een snackbarkroket is, dan is El laberinto del fauno een uitstekende maaltijd in een goed restaurant. Pas als je af en toe een kroketje eet, realiseer je je hoe goed sommige koks kunnen koken.

Something Beneath, vrijdag, 1.50 uur en zondag, 2.40 uur, Syfy
El laberinto del fauno / Pan's Labyrinth, vrijdag, 23.30 uur, NPO 2

MEER AANRADERS

VRIJDAG

Wall Street , RTL 8, 20.30 uur. Hoe de financiële sector kan ontsporen, liet Oliver Stone al eind jaren tachtig zien in deze fraaie klassieker.

Amour, Canvas, 21.10 uur. Hartverscheurend drama over ouderdom die met gebreken komt. Van de altijd briljante (maar zelden vrolijke) Michael Haneke.

ZATERDAG

Les géants, Canvas, 22.10 uur. Ernstig en lichtvoetig drama over een paar jochies die aan hun lot overgelaten proberen te overleven in de Luxemburgse Ardennen.

ZONDAG

Borgman, NPO 3, 22.30 uur. Alleen al kijken omdat het de eerste film in jaren was die door wist te dringen tot de hoofdcompetitie in Cannes. Heel fraaie, beetje gekke film.

 

 

 

advertentie