Count Saruman

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend zendt de BBC een paar Hammer-klassiekers van Christopher Lee uit, en zondag is hij te zien als Saruman in The Two Towers.


Het zou een mooie scene opleveren in een biopic. Christopher Lee was beginnend acteur toen professor J.R.R. Tolkien, auteur van The Lord of the Rings , naar binnenliep in het café in Oxford waar Lee met zijn vrienden zat te drinken en te praten. Tolkien, een vriendelijke, pijprokende, zeer intelligente man, werd door Lee diep bewonderd. De professor kwam kennismaken met het groepje , iedereen zei 'How do you do' maar Lee kwam bij het aanschouwen van de door hem zeer bewonderde auteur niet verder dan een gestameld  'Ho.. How.. How...'.

Wat zal het magnifiek gestamel zijn geweest, met die diepe basstem vanuit dat bijna twee meter lange, slungelachtige lijf. Hoe zal dat eruit hebben gezien voor de professor? Misschien verscheen er een koortsig licht in Lee's ogen, en fronste hij zijn formidabele wenkbrauwen, wat Tolkien toch op zijn beurt geïmponeerd moet hebben. Al waren de ogen en wenkbrauwen van de acteur toen nog niet zo imposant als tijdens de opnames van de LOTR-films, toen hij inmiddels 78 jaar oud was.

Fans van Lee kunnen zaterdag terecht bij de BBC, die een fraaie hommage brengt aan het kort geleden overleden icoon. 's Middags zendt de omroep The Mummy (1959) uit, 's avonds Dracula (1958 ) en The Curse of Frankenstein(1957). Klassieke films uit de fameuze Hammer studio's. (Waar Lee overigens geen onverdeeld positieve herinneringen aan bewaarde, getuige dit hilarische filmpje ).

Kijk dan zondagavond ook naar (een stukje van) The Two Towers ( 20.30, Net 5). Al vrij in het begin is Lee te zien als tovenaar Saruman die heel onheilspellend het einde van de mensen in Midden-Aarde aankondigt. Let op de ogen en wenkbrauwen!

The Mummy, BBC 2, 15.05 uur
Dracula, BBC 2, 01.45 uur
The Curse of Frankenstein , BBC 2, 03.05 uur
The Lord of the Rings: The Two Towers, Net 5, 20.30 uurAndere aanraders voor dit weekend:

VRIJDAG

In onze serie over doorbraakfilms deze week Tilsammans (Together) van Lukas Moodysson, met vooraf een interessant interview met de regisseur.

Ook erg goed: A Fistful of Dollars, de eerste spaghetti- western van Sergio Leone met Clint Eastwood. Veronica, 22.00 uur.

ZATERDAG

Where Eagles Dare, tikje ouderwetse oorlogsfilm, maar wel met Clint Eastwood en Richard Burton. Kwaliteitspopcornvermaak. Fragmentje

ZONDAGAVOND

Gooische vrouwen 2. Tot ieders verbazing op de redactie bleek het een opmerkelijk geestige vervolgfilm, die – heel fijn – verder uitmelken van het concept kordaat onmogelijk maakt. Helaas alleen voor de gefortuneerden met HBO.

 

advertentie