De eerste

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Misschien bent u bij de eerste film die u in 2016 ziet wel in de bioscoop. In dat geval: May the Force be with you. * Maar misschien kijkt u die eerste film van het jaar op tv. De Bankzitter heeft dan wel wat tips.

De beste film van dit lange weekend is waarschijnlijk La grande bellezza, de film van Paolo Sorrentino over een wat oudere Romein die zich afvraagt of onder alle schone schijn van het mondaine leven in de Italiaanse hoofdstad ook nog inhoud te vinden is. Misschien was deze melancholieke film geschikter geweest als inspiratie voor de contemplatieve kerstdagen dan als kickstarter voor het nieuwe jaar, maar hij is wel bijzonder fraai.

La grande belleza , zaterdag, 22.35 uur, NPO 2

Van een heel andere orde zijn klassiekers The Sound of Music en The Wizard of Oz, fijne ouderwetse kwaliteitsfilms om een goed humeur van te krijgen. Té ouderwets? Wreck-It-Ralph is geestig, kleurig én gaat over games, zodat uw kinderen ook mee kunnen kijken zonder dat hun tenen krullen van onbegrip als ze zich afvragen: wat zíjn dat voor dingen, vogelverschrikkers, en wanneer wordt een van die zingende kinderen nou weggestemd door de jury?

The Sound of Music, vrijdag, 14.15 uur, BBC 1
The Wizard of Oz , vrijdag, 16.35 uur, SBS 9
Wreck-It Ralph, vrijdag, 17.30 uur, BBC 1

Zin in iets pittigers? (Her)kijk Intouchables - die trouwens eerder zoet dan pittig is, of kijk naar de heerlijk broeierige Tennessee Williams-verfilming Cat on a Hot Tin Roof, met een fantastische Paul Newman en Liz Taylor. Ook fraai: Walk the Line, een Johnny Cash-biopic met een opvallend sterke Reese Witherspoon als June Carter, die het getormenteerde genie overeind helpt als hij weer eens over het leven gestruikeld is.

Intouchables
, vrijdag, 22.45 uur, NPO 2
Cat on a Hot Tin Roof, zaterdag , 14.55 uur, BBC 2
Walk the Line, zaterdag, 21.50 uur, NPO 3

Wilt u ten slotte op zondag nog een stevige opkikker, kijk dan Singin' in the Rain. Helpt ook tegen katers.

Singin' in the Rain, zondag, 13.10 uur, NPO 1

Prettig 2016, met veel mooie films!

(* Die Force, die kunnen we wel gebruiken, na al die acties van The Dark Side van de afgelopen periode.)

advertentie