Dit weekend op tv

Tips van de Bankzitter

, Martin ten Broek

Onder de interessante films van dit weekend: monumentaal gevuilbek, een oude en een moderne klassieker en een prachtig pleidooi voor menselijkheid.

Le Havre
Vrijdag komt Aki Kaurismäki's Le Havre op tv. Daarin ontfermt arme sloeber Marcel Marx zich over een zojuist uit een container ontsnapte veertienjarige Afrikaanse vluchteling. Zeer aanbevelenswaardig, onder meer vanwege de Kaurismäki-humor en de mooie beelden die we van hem gewend zijn, maar vooral omdat het een lofzang is op medemenselijkheid. Uiterst actueel, omdat Le Havre laat zien hoe je ook met ( boot-)vluchtelingen om zou kunnen gaan. Vrijdag, 20.40 uur, Canvas.

North by Northwest / Gomorra
Een paar klassiekers: North by Northwest is een spannende thriller over een man (Cary Grant) die wordt aangezien voor een spion en dan te maken krijgt met akelige griezels en de fraaie blondine van dienst (Ava Marie Saint). Met de klassieke moordaanslag-per -sproeivliegtuigscène en een sterke finale op Mount Rushmore. Zaterdag, BBC 2, 16.05 uur.

Alleen al die titelsequentie, met cameo...

Heel andere koek: Gomorra. Een meeslepende en ontluisterende mozaiekfilm over de lotgevallen van onder andere twee jongens die bij de mafia willen, een crimineel die zich bezighoudt met illegaal chemisch afval storten en een bedrijfsleider van een naaiatelier die te maken krijgt met illegalen in een sweatshop. Gebaseerd op het gelijknamige non-fictie boek van Roberto Saviano. Zeer heftig.
Zaterdag , 23.40 uur, NPO 2. Kijk vooraf of na afloop ook nog even de aflevering over Gomorra van ons online filmprogramma Shot on Location

Gianni e le donne
Meer zin in iets luchtigs? Tien minuten later op Canvas: Gianni e le donne, van Gianni Di Gregorio, de maker van Pranzo di Ferragosto, die zich erover verbaast dat aantrekkelijke jonge vrouwen hem, een zestiger, niet meer zien staan. Een vrolijke, beetje melancholieke komedie. Di Gregorio schreef overigens mee aan het scenario van Gomorra. Zaterdag, 23.50 uur, Canvas.

In the Loop/ Hobo With as Shotgun
Ten slotte nog twee films waarin enorm wordt gevuilbekt. In the Loop is een heerlijk vileine komedie over de Brits-Amerikaanse politiek, Hobo with a Shotgun is een ranzige splatterfilm. De vloeken in de laatste film ('She' s so hot, I'd eat the peanuts out of her shit') zijn wat platter dan de geniale beledigingen van Peter Capaldi in In the Loop ('Y'know, I've come across a lot of psychos, but none as fucking boring as you. You are a real boring fuck. Sorry , sorry, I know you disapprove of swearing so I'll sort that out. You are a boring F, star, star, CUNT!'). Maar Hobo with a Shotgun is zo vreselijk over the top dat het - voor mensen met een sterke maag - weer grappig wordt, en de hobo wordt vertolkt door Rutger Hauer, en die is natuurlijk weer ijzersterk.
In the Loop: zaterdag, 0.45 uur, BBC 2
Hobo With a Shotgun: zondag, 22.00 uur, RTL 7

 

 

 

advertentie