Dit weekend op tv

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Een mooie romance, vermomd als misdaadverhaal, een nachtmerrieachtige droomwereld en de beste film aller tijden, volgens sommigen. Dit weekend te zien op tv.

El secreto de sus ojos
Dat het verstandig is om bij een film vanaf de eerste seconde op te letten wordt duidelijk bij het bekijken van El secreto de sus ojos. Daarin blikt de gepensioneerde Argentijnse Justitie- medewerker Benjamin terug op belangrijke momenten uit zijn leven en carrière. De plotlijnen worden in het begin al aangestipt. De film gaat over een misdaad die zich lastig laat oplossen, maar even meeslepend zijn de delen over Benjamins relatie met een nieuwe collega. Gebaseerd op de roman La pregunta de sus ojos ( de vraag in hun ogen), en inderdaad worden onuitgesproken vragen werkelijk heel fraai neergezet door hoofdrolspelers Soledad Villamil en Ricardo Darín.
Zaterdag, 23 mei 2015, 23.30 uur, NPO 2,

Only God Forgives
Heel andere koek: Only God Forgives. Net als in Nicolas Winding Refns eerdere films Valhalla Rising en Drive heeft de hoofdpersoon een zeker talent om in gewelddadige situaties verzeild te raken. Deze film is daarin heel expliciet, en zeker niet geschikt voor zwakke magen. Hoewel critici verdeeld waren over Only God Forgives heeft deze fascinerende film veel sterke punten: de Lynchiaanse, dromerige, of eigenlijk nachtmerrie-achtige sfeer die gecreëerd wordt door de beelden en soundtrack, bijvoorbeeld. Ryan Gosling is weer prima, al is hij iets minder sterk dan in Drive, maar Kristin Scott Thomas trekt alle registers open als zijn moeder, een vreselijke bitch. En ronduit indrukwekkend is Vithaya Pansringarm als politieinspecteur Chang.
Vrijdag, 22 mei 2015, 22.00 uur, NPO 2

Regisseur Refn vertelt waarom hij zijn acteurs liefst zwijgend in beeld brengt

The Shawshank Redemption
Al jaren staat The Shawshank Redemption bovenaan het lijstje van de beste films aller tijden op de imdb. Dat is misschien wat overdreven, maar het is zeker een sterke gevangenisfilm. De VS, jaren veertig. Bankier Andy is veroordeeld voor de moord op zijn vrouw. Hij komt terecht in Shawshank Prison, waar hij te maken krijgt met onaangenaam geboefte en misschien nog wel onaangenamer gevangenispersoneel. Gelukkig sluit hij vriendschap met ritselaar en oudgediende Red. Sterke film, dankzij de prima hoofdrolspelers (Tim Robbins en Morgan Freeman), een goed script - gebaseerd op een kort verhaal van Stephen King, een strakke regie en ambachtelijke produktie . Maar: de beste film aller tijden?
Zondag, 24 mei 2015, 20.30 uur, Net 5

ANDERE INTERESSANTE FILMS:

Vrijdag
Canvas, 20.40 uur. Offline (2012), van Peter Monsaert. Sterk Vlaams drama, met een soundtrack van Triggerfinger.
Fox, 22.00 uur. Traffic (2000), van Steven Soderbergh. Drugsdrama, won vier Oscars.
Eén, 23.25 uur. Primal Fear (1996), van Gregory Hoblit. Sterke rechtbankthriller. Doorbraakrol Edward Norton.

Zaterdag
NPO 3, 20 .00 uur. Oom Henk (2012), van Elbert van Strien. Amusante misdaadkomedie. Gemaakt als Telefilm.
Canvas, 23.55 uur. À l’origine (2009), van Xavier Giannoli. Krachtig drama, genomineerd voor een Palm en maar liefst elf Césars.

Zondag
NPO 3, 9.00 uur. Brammetje Baas. Vrolijke familiefilm over een ADHD-ertje. Scenario van Tamara Bos. Ook geschikt voor meekijkende ouders.
BBC 2, 1.00 uur. Valhalla Rising. Ook van Refn, misschien nog wel iets bruter dan Only God Forgives. Opgenomen in fraai Schotland. Met een ijzersterke Mads Mikkelsen.

Maandag
NPO 3, 9.00 uur. Otto is een neushoorn. Leuke animatiefilm. Deense kwaliteit.
BBC 2, 15 .25 uur. Dances with Wolves. Epische western van en met Kevin Costner.
BBC 1, 21.00 uur. The Avengers. Kwalitatief superieur popcornvermaak.
Veronica, 23.00 uur. Serenity. Cult-sf. Vooral geschikt voor liefhebbers van de al even nerderige sf-serie Firefly.

 

 

 

advertentie