Dit weekend op tv

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend zijn er veel mooie films op televisie te zien. De Bankzitter over het aanbod, met deze week opvallend veel sterke vrouwenrollen.

Soms is het kiezen van de film van de dag lastig. Dan zijn er bijvoorbeeld meerdere goede films te zien op tv. Als we kiezen voor een Grote Klassieker is de kans groot dat u hem al gezien hebt. Of misschien is onze film van de dag niet uw genre, of lijkt het u wel een goede film, maar bent u er nu niet zo voor in de stemming. Daarom  dit uitgebreide overzicht van de betere films.

Io sono l'amore

Of het wat minder macho kon met de VPRO Cinema filmselectie, vroeg een lezeres onlangs. Konden we niet wat meer films bespreken die relaties tussen mensen als thema hebben, films over psychologische onderwerpen of echte acteursfilms. Jazeker. Want daar houden we natuurlijk ook van. Dit weekend komen er een paar fraaie op tv. Io sono l'amore, bijvoorbeeld, een film die ik zelf al een tijdje wilde zien , omdat ik hoofdrolspeelster Tilda Swinton zo'n goede actrice vind.

Het is niet echt een mannenfilm, althans: hij is alleen geschikt voor mannen (en vrouwen) die geïnteresseerd zijn in subtiele karakterschetsen, fijnzinnig production design en camerawerk, uitstekend spel en een mooi opgebouwd verhaal. Io sono l'amore gaat over de verboden passie van een oorspronkelijk Russische vrouw die een uitweg vindt uit het keurslijf van de schatrijke, conservatieve Italiaanse familie van haar man. Swinton is in de film weer geweldig.

Ook Amy Schumer bewondert Swinton...

Fish Tank

Ongeveer net zo goed is debutante Katie Jarvis in Andrea Arnolds uitstekende kitchen sink drama Fish Tank. Jarvis speelt de vijftienjarige Mia, die zou willen ontvluchten uit het deprimerende bestaan waarin ze met haar gescheiden moeder en jongere zus de ene uitzichtloze dag aan de andere rijgt. Mia kan goed dansen, misschien biedt dat een kans. Ondertussen heeft haar moeder een nieuwe vriend. Het is moeilijk om er de vinger op te leggen wat deze film nou precies zo goed maakt, het heeft ongetwijfeld te maken met de soms betoverend mooie beelden die de treurnis verteerbaar maken, en met het ijzersterke spel van Michael Fassbender als de nieuwe vriend. Maar vooral imponeert het dat Arnold en Jarvis een aanvankelijk niet eens zo sympathiek personage volledig voor je weten te winnen .

Walk the Line

Een laatste aanrader is Walk the Line, een biopic over Johnny Cash, waarvoor Reese Witherspoon een Oscar kreeg vanwege haar rol als rots in de branding June Carter. De film heeft twee hoofdthema's: de relatie tussen Cash en Carter en de losbandige levenswijze van Cash. Cash' drank- en drugsmisbruik is volgens de makers een gevolg van een tragedie uit de jeugd van Cash.

Over dat laatste kun je twisten. Als ik zelf een opkomend muzikant zou zijn geweest, in die tijd, en ene Elvis Presley had mij een pilletje aangeboden waarmee je na afloop van je optreden nog wat fut krijgt om de bloemetjes buiten te zetten, had ik ook vast toegehapt. En ik had een tragedieloze jeugd. Maar Witherspoon is geweldig en biedt moeiteloos tegenwicht tegen acteerkanon Joaquin Phoenix.

En verder

Mocht u nou helemaal geen zin hebben in films met interessante vrouwenrollen over relaties, emoties, psychologie of aanverwanten kunt u zaterdag ook kijken naar een film die die gegarandeerd geen van deze elementen bevat: Robocroc, een film over een bionische, met militaire nanobots gemodificeerde krokodil, die onder andere een helikopter uit de lucht hapt.

Eerdere stukjes van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

 

 

advertentie