Dit weekend op tv

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Onder de aanraders van dit weekend bevindt zich een opvallend aantal sterke en originele films met vrouwen als centrale personages.

In An Education bijvoorbeeld, krijgt een zestienjarig schoolmeisje avances van een bedrieglijke dertiger. In Léon, schakelt een jong meisje haar buurman, een huurmoordenaar, in om een psychopaat aan te pakken. En in Eastern Promises is een flukse vroedvrouw de luis in de pels van Russische mafiosi in Londen. Ook in Borgman is het centrale personage een vrouw, een welgestelde huisvrouw wier gezin het te stellen krijgt met wel heel zonderling geboefte.

Al die meisjes en vrouwen zijn zeker geen willoze slachtoffers. Carey Mulligan is in An Education onder de indruk van haar verleider, maar ze is zeker geen domme bakvis. Het buurmeisje dat gespeeld wordt door Natalie Portman gooit het leven van huurmoordenaar Leon overhoop, vroedvrouw Naomi Watts temt de destructieve kracht van een krachtpatser in dienst van de Russische mafiafamilie. En ook in Borgman is de vrouw des huizes niet zo'n sufmuts als je aanvankelijk zou denken . Al loopt in die laatste film alles sowieso weer anders dan gebruikelijk. Dat krijg je bij een film van Alex van Warmerdam, natuurlijk.

Een overzichtje:

VRIJDAG

An Education, Canvas, 20.40 uur. Een zestienjarig meisje (Carey Mulligan) wordt in de jaren zestig ingepalmd door een gladde dertiger (Peter Sarsgaard). Fantastisch spel van Mulligan, sterke bijrollen.

Greenberg, NPO 3, 22.00 uur. Een verknipte man (Ben Stiller in een onkarakteristiek serieuze rol) keert na een verblijf in een psychiatrische kliniek terug naar de maatschappij. Wrang komisch drama van de maker van The Squid and the Whale. Wordt herhaald op zondag, 23.20 uur, NPO 3.

ZATERDAG

Rear Window, 16.10 uur, BBC 2. Een van de beste Hitchcocks, met een mooie rol voor Grace Kelly (maar een nog iets mooiere rol voor James Stewart).

Lara Croft: Tomb Raider, 20.00 uur, RTL 5. Niet in dit lijstje omdat hij erg goed is, deze computerspelverfilming, maar Angeline Jolie is absoluut badass als avonturierster / archeologe.

Léon, 20.00 uur, RTL 7. Natalie Portman is fantastisch in deze thriller van Luc Besson. De regisseur blijft minder aan de oppervlakte dan in zijn andere films.

The Descent, 22.50, SBS 9. Zes stoere vrouwen gaan op speleologie-expeditie . Bij vlagen zeer spannend.

Borgman, 23.20 uur, NPO 2. Bij een gefortuneerd gezin belt een mysterieuze zwerver aan. Of hij even een bad mag nemen? Vrouw des huizes stemt toe... De eerste film in tijden die mee mocht dingen naar de hoofdprijs in Cannes. Alleen al daarom kijken.

Submarino, Canvas, 23.50 uur. Scandinavisch drama over twee volwassen broers die worstelen met het leven. Fraai, maar wel erg somber.

ZONDAG

Alice in Wonderland, Net 5, 20.30 uur. Niet zo gelukte verfilming van de klassieker. Johnny Depp schmiert irritant, maar Mia Wasikowska is erg leuk als de onverschrokken titelheldin.

Violette, TV 5, 21.00 uur. Biopic over Violette Leduc, een protegé van Simone de Beauvoir, die schrijft over haar mislukte leven. Gelukkig met humor.

Les invasions barbares, TV5, 1.10 uur. Fraai, Oscar- en Palmwinnend drama over een vijftiger die op z'n sterfbed terugblikt op zijn amoureus en politiek geëngageerde leven.

advertentie