Dit weekend op tv

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Onder de interessante films van dit weekend springen een film over multiculti-spanningen en een film over afluisteren het meest in het oog. Bijkomen van die zware thema's kan met een verrukkelijke Italiaanse zomerschets.

Kicks

Baltimore ontplofte deze week na de zoveelste dood van een jonge zwarte man als gevolg van hardhandig politieoptreden. Dat het ook in Nederland niet altijd even soepel loopt tussen mensen met een iets andere huidskleur laat Albert ter Heerdt ( Shouf shouf habibi!) zien in Kicks. De film gaat over een aantal inwoners van Amsterdam, sommige van Marokkaanse afkomst. Als op een avond een jonge Marokkaan wordt neergeschoten door een politieman komen allerlei onderhuidse spanningen aan de oppervlakte.

De film lijkt wel een beetje op Crash van Paul Haggis, waar vergelijkbare problemen in Los Angeles worden blootgelegd. Kicks is ook een mozaiekfilm, waarin enkele verhaallijnen worden vervlecht. Niet alle stukjes van de legpuzzel werken even goed in Ter Heerdts film. Het deel over een filmmaker die met twee illegale Afrikaanse vrouwen een film wil maken is bijvoorbeeld nogal over the top. Maar daar staat tegenover dat de verscheurdheid van een sportschoolhouder/kickbokskampioen en een politieagente met Marokkaanse achtergronden fraai worden weergegeven, met dank aan sterk spel van Mimoun Oaïssa en Maryam Hassouni. Een film waarover je kunt napraten.

Das Leben der Anderen

Ook op tv: Das Leben der Anderen. Een film over de staat die burgers afluistert, wat  sinds de openbaringen van Edward Snowden natuurlijk weer behoorlijk actueel is. Er zijn landen waar gewoon iedereen wordt afgeluisterd. Wie wil weten waarom dat toch niet zo'n goed idee is, moet maar even de film kijken. Ook interessant: onze aflevering over Das Leben der Anderen van ons online filmprogramma Shot on Location.

Helaas niet op tv: Spike Lee's Do the Right Thing combineert het multiculti-gedoe van Kicks met het warme weer van Pranzo di Ferragosto

Pranzo di Ferragosto

Het is wel zware kost, allemaal. Wie na al die narigheid en verhitte discussies achteraf weer behoefte heeft aan wat vrolijkers kan kijken naar Pranzo di Ferragosto. Een zeer geestige film over een man van middelbare leeftijd die bij zijn moeder woont, zodat hij nog een beetje op haar kan passen. Door omstandigheden krijgt hij echter steeds meer oude dames onder zijn dak, zodat hij moet zorgen en redderen, en veel moet koken. Gelukkig heeft zijn moeder hem uitstekende keukenskills bijgebracht. Voor liefhebbers van subtiele komedie een zeer fijne film. Lees ter voorbereiding ons interview met hoofdrolspeler/regisseur Di Gregorio.

OOK DE MOEITE WAARD:

VRIJDAG
Full Metal Jacket, Canvas, 20.40 uur
Moulin Rouge!, NPO 3, 22.00 uur

ZATERDAG
Wall-E, BBC 1, 18.10 uur
The Truman Show, Eén, 21.15 uur
Perfume: the Story of a Murderer, BBC 2, 0.50 uur

VOOR DE LIEFHEBBER....
Airplane vs Volcano , waarin een passagiersvliegtuig wordt belaagd door een aantal uitbarstende vulkanen. Schijnt niet eens zo'n onaardige film te zijn, volgens pulpkenners.
Airplane vs Volcano, zondag, 21.00 uur, Syfy (waar anders?).

 

advertentie