Dit weekend op tv

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Er worden dit weekend veel vrolijke films uitgezonden op tv, van makers als Steven Spielberg, Wes Anderson en de Pythons Terry Gilliam en Terry Jones. En een heel charmante komedie van Dana Nechustan.

'I don't want to talk to you no more, you empty-headed animal food trough wiper! I fart in your general direction! Your mother was a hamster and your father smelt of elderberries!' Als u nu al glimlacht heeft u vast Monty Python and the Holy Grail (een of meer keer) gezien. Nooit gezien, of aan een herhaling toe?
Monty Python and the Holy Grail, vrijdag, 0.35 uur, NPO 2.

Eerder op de vrijdagavond: Fantastic Mr. Fox. Een animatiefilm van Wes Anderson , die ook het scenario schreef, samen met zijn vaak zo zwartgallige kompaan Noah Baumbach. Toch is dit een bijzonder leuke film, dankzij het bronmateriaal van Roald Dahl, de vrolijke, goed gelukte stop motion-animatie en niet in de laatste plaats door de fantastische stemmencast.
Fantastic Mr. Fox, vrijdag, 20.30 uur, SBS 9

Nog meer animatie, wederom gebaseerd op werk van een groot humorist: The Adventures of Tintin, van Steven Spielberg. Het scenario was van Steven Moffat (Sherlock, Doctor Who), Edgar Wright (Shaun of the Dead) en Joe Cornish (Attack the Block). Deze schrijvers vertaalden Hergés humor naar film, Spielberg zorgde voor de smetteloze uitvoering, Andy Serkis en Daniel Craig spraken formidabel de stemmen in van Kapitein Haddock en Ivan Ivanovitch Sakharine. Zeer fijne avonturenfilm.
The Adventures of Tintin, zaterdag, 20.00 uur, RTL 7

Heel andere koek: Dunya & Desie van Dana Nechustan, met mooie rollen van Maryam Hassouni en Eva van de Wijdeven als Amsterdamse hartsvriendinnen die rond hun achttiende verjaardag naar Marokko gaan om hun levensproblemen te lijf te gaan. Een frisse en vrolijke film, die ook gaat over ernstige problemen als ongeplande zwangerschap en multiculturele perikelen. Geen zin in? Kijk dan in elk geval de zeer fraaie openingscredits.
Dunya & Desie de film, zondag, 9.00 uur, NPO 3

Voor wie geen tijd heeft voor Monty Python: de French Taunter scène

ANDERE AANRADERS:

The Crow, vrijdag, 23.30, RTL 5. Sfeervolle, donkere fantasy van Alex Proyas , met Brandon Lee, de zoon van Bruce, in de hoofdrol.

My Week with Marilyn, zaterdag, 23.30, BBC 2. Geweldige cast in een film over Marylin Monroe die iets moois krijgt met een nederig lid van de crew wanneer ze een film opneemt in Groot-Brittannië. Naar verluidt waar gebeurd.

Die Blechtrommel, zaterdag, 0.00, WDR. Voor wie goed Duits spreekt: een geweldige verfilming door Volker Schlöndorff van de roman van Günter Grass over een jochie dat zich verzet tegen de opkomst van de nazi's. Imposant.

Un amour de Swann, zondag, 21.08, TV5. Zeer fraaie verfilming van (een deel van) À la recherche du temps perdu, de fameuze roman van Marcel Proust. Ook van Schlöndorff. Wordt Nederlands ondertiteld (maar dat werkt niet als je de film opneemt). Bijzonder geschikt, dus, voor scholieren met Frans in hun vakkenpakket .

Catfish, zondag, 23.40, NPO 3. Fascinerende, geruchtmakende documentaire over een Facebookvriendschap.

A Single Man, 0.00, BBC 2. Stemmig drama over een man die een einde aan zijn leven wil maken nadat zijn geliefde is weggevallen. Colin Firth, kreeg een Oscarnominatie voor zijn rol. Volgens sommigen wel wat aan de trage kant.

 

 

advertentie