Ernst en leut

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Een razend spannende en intelligente Deense verzetsfilm, een klassieke Python-esque komedie en Shakespeare voor de MTV-generatie. Een overzichtje van de films op televisie.

Eigenlijk zou Flammen & Citronen de perfecte film voor 4 mei zijn, maar op zo'n zomeravond doet hij het ook erg goed. Gebaseerd op ware gebeurtenissen: tijdens WO II waren Bent Faurschou-Hviid en Jørgen Haagen Schmith in Denemarken twee van de meest gezochte verzetsstrijders, omdat ze als onderdeel van verzetsgroep Holger Danske nazi's en foute landgenoten elimineerden. Maar goed en kwaad waren destijds niet altijd even duidelijk te onderscheiden.

De film is stevig, subtiel, intelligent en bloedserieus. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd dat er drie redenen zijn soldaat te zijn: als beroepskeuze, uit ideologische overwegingen, of uit haat tegen de vijand. Maar: carrièresoldaten willen alleen overleven, ideologen zijn eerder dromers dan vechters, en degenen die uit haat strijden doen uiteindelijk dingen die botsen met hun geweten. De beste soldaten zijn degenen bij wie ideologie uiteindelijk fanatisme is geworden. 

Flammen & Citronen. Zware kost. Maar een ijzersterke film. Zaterdag, Canvas, 22.40 uur.


Veel vrolijker is A Fish Called Wanda, met Kevin Kline, Jamie Lee Curtis, Michael Palin en John Cleese. Vanwege de medewerking van die laatste twee destijds in de markt gezet als een soort van Monty Pythons spin-off, maar hoewel Cleese meeschreef aan het script (en hand- en spandiensten verrichtte bij de regie) is het niet echt een Python-film. Maar hij is wel degelijk heel leuk, ook omdat Kline als onuitstaanbaar arrogante Amerikaan echt zeer grappig is. Naar verluidt heeft de Deense toeschouwer Ole Bentzen zich bij de film letterlijk doodgelachen. (Maar dat kwam ook omdat een scène hem deed denken aan een episode uit zijn privé- leven. U kunt de film waarschijnlijk zonder gevaar kijken, alleen voor Ole ging het om the world's deadliest joke.)

A Fish Called Wanda, zaterdag, 21.10 uur, Eén.

Romeo + Juliet is zowel vrolijk als droevig. In stijl en uiterlijk is de film net zo uitbundig als je van een film van Baz Luhrman zou verwachten. Maar natuurlijk gaat het hier wel om een Grote Tragedie van Shakespeare. Ik zat hem ooit op tv te kijken toen iemand de kamer binnenkwam tijdens een heel dramatische scène. Die vond 'dat Juliet maar een dom wicht was, zoiets deed je toch niet'? Ik had willen schreeuwen: 'Ja, zo lust ik er nog wel een paar! Als Lear zijn koninkrijk niet had verdeeld, was het niet zo slecht met hem afgelopen ! Als Paris niet zijn lul achterna was gelopen was Troje niet verbrand, en had Odysseus ook lekker thuis kunnen blijven! Als Tom Riddle in zijn jeugd niet zo was gepest was hij niet zo´n psychopaat geworden en had Harry lekker bij zijn ouders James en Lily Potter kunnen opgroeien'! Maar ik schreeuwde niet. Ik liep stil en waardig weg, terwijl ik mompelde 'For never was a story of more woe than this of Juliet and her Romeo'.

Romeo + Juliet, vrijdag NPO 2, 23.40. Maar schakel al om 23.30 uur in, voor ons interview met regisseur Luhrmann.

ANDERE AANRADERS VOOR HET WEEKEND

VRIJDAG

True Grit, RTL 7, 20.30 uur. Briljante western van de Coens, Jeff Bridges en Hailee Steinfeld zijn geweldig.

ZATERDAG

Fanboys, RTL 7, 0.30 uur. Melige komedie - ode aan de nerd. Alleen voor mensen die weten dat fans van Star Wars en Star Trek niet met elkaar overweg kunnen.

ZONDAG

Walkabout, BBC 4, 0.00 uur. Jammer dat BBC 4 niet in het basispakket van de kabel zit, alleen al vanwege dit soort films. Vroege, dromerige film van Nicholas Roeg. Prachtig.

 

advertentie