Feelgood

De Bankzitter: Silver Linings Playbook

, Martin ten Broek

Vrijdag is Silver Linings Playbook op tv, een film waarin Bradley Cooper en Jennifer Lawrence twee mensen spelen, die overeind proberen te krabbelen na een psychische crisis. Schept dat een band?

Een van onze recensenten schreef een mooi stuk over de film, met lovende woorden, vooral over de hoofdrolspelers . Maar hij gaf de film niet meer dan drie sterren. Want natuurlijk bloeit er na een half uur iets op tussen de twee. Het subtiele drama transformeert in een feelgood-movie, en die geef je niet snel meer dan drie sterren, zelfs niet zo'n goed geschreven, geregisseerd en gespeeld exemplaar als Silver Linings Playbook .

Ik heb de film indertijd in de bios gezien, met mijn toen zeventienjarige dochter. Die was fan van Lawrence als vertolkster van sterke jonge vrouwen, en ook geïnteresseerd in films met psychologische diepgang. Na afloop vonden we de film allebei tamelijk goed. Ik zou hem zelf die avond vier sterren hebben gegeven: als mijn kinderen een film ook leuk vinden, geeft me dat een feelgood-oppepper die al snel een ster extra oplevert. Als ik hem puur voor mijn werk had bekeken, zou ik mogelijk wat cynischer zijn geweest , en had ik de film misschien onbarmhartiger beoordeeld.

Dus is de vraag: is de film ook zo goed als ik hem in die onverstoorbare, koelbloedige criticus-modus bekijk? Als ik een kritische analyse loslaat op de technieken die de makers gebruiken om gevoelens in mij op te wekken? Als ik hem kijk in het kille LED-licht van de Bankzitter-werkkamer?

Op Oscarnacht had Lawrence in elk geval een fan

Ik vond hem bij opnieuw bekijken iets minder goed. Prettige omstandigheden en fijn gezelschap vertekenden dus mijn beeld van die film. Niet dat Silver Linings Playbook slecht is. Lawrence kreeg een Oscar voor haar rol, en zeker niet onverdiend, maar het is net geen 4- sterrenfilm.

Warm aanbevolen, dus, mits bekeken op een fijne plek in goed gezelschap.

Silver Linings Playbook is vrijdag 20 maart om 20.30 uur te zien op RTL 5.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv.

advertentie