Fijne pulp

De Bankzitter: Big Ass Spider!

, Martin ten Broek

Donderdag (en vrijdag) is Big Ass Spider op tv, een lollige creature feature over, u raadt het al, een hele grote spin. De film wordt uitgezonden op Syfy.

Vanaf week 14 wordt een aantal nieuwe zenders opgenomen in de VPRO gids, in de filmselectie en vanaf deze week al op VPRO Cinema. Voortaan besteden we ook aandacht aan films die worden uitgezonden op SBS 9 en op zenders zoals HBO 1 en Syfy.

De programmering van Syfy (voorheen het Sci Fi Channel), met voornamelijk fantasy, science fiction en horror, zal niet voor iedereen even aantrekkelijk zijn, maar ik vind het een aardige zender. Dat komt door mijn innerlijke nerd: ik kijk bijvoorbeeld liever matige sf of horror dan een slappe romcom. Op Syfy worden leuke series als Doctor Who en Being Human uitgezonden, maar ook spul dat tenen, zelfs die van liefhebbers, doet krommen. De films op de zender bevinden zich een beetje in hetzelfde spectrum.

Hopelijk zendt Syfy deze ook een keertje uit...


De film die deze week wordt uitgezonden, Big Ass Spider!, is voor de serieuzere lezer vast niet om aan te zien, maar ik heb me gedurende de tachtig minuten speelduur geen moment verveeld. De film gaat over een ongedierteverdelger die stuit op een geleedpotige die zich lastig laat vangen: een spin die inderdaad behoorlijk Big Ass genoemd kan worden. Een geheimzinnige militaire eenheid jaagt op het beest, maar onze verdelger besluit dat de soldaten zijn vakkennis missen. Hij bemoeit zich met de jacht op de spin , die inmiddels tientallen slachtoffers maakt, en wordt geholpen door een geestige sidekick. Uiteindelijk hoopt hij het meisje van dienst te krijgen.

De film speelt met de clichés die overvloedig aanwezig zijn, de dialogen zijn op een melige manier behoorlijk grappig, de B-acteurs zijn beter dan het C- garnituur dat je normaal gesproken in dit soort producties aantreft en de special effects kunnen er, ondanks het beperkte budget, mee door. Het is het soort film dat het in jolig gezelschap met wat biertjes of exotische rookwaren goed doet. Op de commerciële zenders uit het standaardpakket van uw kabelaar worden een stuk beroerdere films uitgezonden.

Big Ass Spider wordt donderdag 26 maart om 21 uur en vrijdag 27 maart om 02.40 uur uitgezonden op Syfy.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie