Goedheiligschennis

Tips van de Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend komt natuurlijk de Sint op tv, en verschijnen ook alweer de eerste kerstfilms. Al is de kerstman minder goedgemutst dan we gewend zijn, en ziet ook de Sint er wat merkwaardig uit.

Gelukkig zien we in de films die 's middags worden uitgezonden, De club van Sinterklaas – Het geheim van de speelgoeddokter, Het paard van Sinterklaas en Waar is het paard van Sinterklaas? de bekende, beminnelijke Sint. Die eerste film is wellicht leuk voor jonge gelovigen, voor hun ouders heeft hij weinig te bieden. In elk geval een stuk minder dan Het paard van Sinterklaas en de opvolger Waar is het paard van Sinterklaas, het zijn fijne, hartverwarmende feelgoodfilms. Bak pepernoten erbij, heerlijk.

De club van Sinterklaas – Het geheim van de speelgoeddokter, zaterdag, RTL 8, 9.42 uur
Het paard van Sinterklaas, zaterdag, NPO 3 , 11.30 uur
Waar is het paard van Sinterklaas, zaterdag, NPO 3, 13.00 uur

Wie geen kleine kinderen (meer) heeft, is wellicht op zoek naar iets pittigers. 's Avonds wordt Dick Maas' Sint uitgezonden, een horrorfilm waarin de Sint zich ontpopt tot een bovennatuurlijke moordmachine. Maas is natuurlijk een inventieve horrorregisseur, maar Sint is minder origineel dan zijn doorbraakfilm De lift; Sint is zelfs tamelijk traditioneel. Als film, dan. Niet als interpretatie van een cultureel fenomeen.

Sint, zaterdag, RTL 7, 22.05 uur

Voor wie zelf een Sinterklaasfilm wil maken en een mijter nodig heeft

Veel verrassender en eigenlijk ook leuker is Rare Exports, een Finse film over een alternatieve kerstman. De film is af en toe redelijk goor, en heeft een ijzersterke combinatie van een jonge hoofdpersoon en een behoorlijk gruwelijke versie van de kerstman. Het is geen splatter horror, maar het is ook bepaald geen kinderfilm. Precies voldoende humor, voor wie van Finse humor houdt.

Rare Exports , zaterdag, RTL 7, 20.30 uur

ANDERE AANRADERS

VRIJDAG

North by Northwest, NPO 2, 0.00 uur. Deze heeft u natuurlijk allang gezien , maar sommige films zijn het nu eenmaal waard om vaak te bekijken.

ZATERDAG

On the Road, Canvas, 23.45 uur. Voor wie geen zin heeft in Vertigo is dit fraaie portret van sleutelfiguren uit de Beat Generation aan te raden, al was het maar vanwege de sfeer en de jazz.

ZONDAG

À bout de souffle , TV5 Monde Europe, 21.21 uur. Er zijn bibliotheken volgeschreven over deze film , een vroege zeer beroemde nouvelle vague-film. Maar hij is ook gewoon mooi en sfeervol, en ook deze film heeft fijne jazz in de soundtrack.

 

 

advertentie