Gondryman

De Bankzitter: Eternal Sunshine

, Martin ten Broek

Vrijdag komt Eternal Sunshine of the Spotless Mind op tv, een fraaie parabel over de liefde en het leven. Geregisseerd door Michel Gondry, dus het ziet er allemaal prachtig uit.

Gondry, ooit van een kunstacademie getrapt omdat hij de kantjes ervan afliep , kreeg bekendheid als regisseur van videoclips (net als trouwens David Fincher en Spike Jonze) en reclamespotjes. In zijn werk voor bijvoorbeeld Björk, Chemical Brothers, The White Stripes en Daft Punk laat hij zien hoe technisch begaafd hij is. En vernieuwend: in een clip voor de The Rolling Stones experimenteerde hij met bullet time, een decennium voordat The Wachowski's de techniek in The Matrix beroemd zouden maken.

De commercials van Gondry zijn ook prachtig, in een wodka-reclame werkt hij ook met bullet time en met gedurfde montage-overgangen. En in een spijkerbroekenreclame houdt hij het wat minder spectaculair, maar het spotje is wel heel mooi: hij won er naar verluidt dan ook een record-aantal vakprijzen voor. (Het spotje, bedoeld voor de Amerikaanse markt, werd nauwelijks uitgezonden: er kwamen prominent condooms in beeld. En dat kan natuurlijk niet, in de preutse VS.)

Gondry's tweede film (de eerste flopte nogal), was heel succesvol. In Eternal Sunshine of the Spotless Mind gaat hoofdpersoon Joel naar een schimmige dokter die heel selectief herinneringen uit iemands geheugen kan verwijderen. Hij wil alles wat hem doet denken aan zijn relatie met Clementine weg laten halen, maar dan krijgt hij spijt: hij probeert zijn herinneringen toch nog te redden.

Is het nou een typisch Gondry-product? Voor een deel zeker. Er gebeuren prachtige dingen in het beeld, er zijn mooie overgangen tussen scènes op verschillende locaties, de film is technisch heel knap geschoten, met een zo minimaal mogelijk gebruik van CGI, en oogt heel natuurlijk .

Leuke analyse van een scène uit de film...

Het fantasierijke gegeven wordt heel slim uitgewerkt, maar dat is absoluut ook op het conto te schrijven van de briljante scenarist Charlie Kaufman. Die is ook verantwoordelijk voor de prachtige quotes, zoals die van de dokter van de herinneringsverwijderkliniek: 'In februari is het altijd druk, vanwege Valentijnsdag'.
 
Kaufmans belangrijkste inbreng is dat hij het klaarspeelt om ook in de onwaarschijnlijkste scenario's hartverscheurende emoties heel naturel naar boven te laten drijven. De situaties zijn maf, maar de personages blijven heel menselijk handelen. Gondry heeft de neiging om een overdaad aan gekke ideetjes in zijn films te stoppen, maar Kaufman heeft meer maatgevoel, en zijn verhaal was precies merkwaardig genoeg. De hoofdrolspelers verkeerden in zeldzame vorm. Gondry's perfectionisme en verbeeldingskracht deden de rest.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind is veruit de beste Valentijnsfilm die dezer dagen wordt uitgezonden. Vrijdag 13 februari is hij te zien om 20.40 uur op Canvas.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie