Grijs, zwart en bruin

De Bankzitter: The Road

, Martin ten Broek

Vrijdag komt The Road op televisie, waarin een vader en zijn zoontje proberen te overleven in een post-apocalyptische wereld. Gefilmd in allerlei tinten grijs, zwart en bruin.

Interessant genre, post-apocalyptische films (en series). Er zit van alles tussen. Mad Max 2: The Road Warrior is spannend, gruwelijk en heeft ook grappige momenten, On the Beach is geëngageerd en weemoedig, I Am Legend is vooral technisch geweldig, 28 Days Later en Children of Men zijn slim en prikkelend.

Het zijn meestal films waarin iedereen, al dan niet in stamverband, maar een beetje voor zichzelf op moet komen. En in de betere exemplaren worden interessante morele vragen gesteld , bijvoorbeeld 'Zou je je achtjarig buurmeisje voor de zombies gooien om het leven van jezelf en je jonge gezin te redden?' Of: 'Mag je je jeugdliefde opeten , als die toch niet meer te redden is - bijvoorbeeld vanwege een gebroken been, terwijl de noodvoorraad gips op is - en jij de enige bent die de mensheid nog kan redden, als je het tenminste op kunt brengen je voort te planten met degene die je heel je leven hebt gehaat? (Die valt dan in de praktijk waarschijnlijk nog best wel mee, in elk geval in de Hollywoodversie.)

Wie op televisie kijkt naar een programma over Doomsday-preppers - mensen die zich voorbereiden op de naderende atoomoorlog of pandemie, door een schuilkelder te bouwen en die vol te stoppen met water, voedsel en batterijen voor de Gameboy – zal dat vast doen omdat de geportretteerden zo grappig zijn. Alhoewel: mensen die daadwerkelijk denken dat ze de nieuwe aartsvaders van de menselijke soort moeten worden, en die zich daarop voorbereiden door te leren schieten met de Glock en de M-16, dat zijn nu juist de mensen waarvan je zou hopen dat ze níet de verwekkers van De Mensheid 2.0 worden. Dan hoop je op wat beschaafder genetisch materiaal.

Een grappige doomsday-prepper...

Maar iedereen die zijn klassiekers kent, weet dat het bepaald niet meevalt om beschaafd te blijven, als je niet meer de politie kunt bellen als je getuige bent van moord, verkrachting of kannibalisme. Dat is ook een van de thema's van The Road, van de Australische regisseur Hillcoat, maker van fenomenale maar snoeiharde films als The Proposition en Lawless. Gebaseerd op een boek van Cormac McCarthy, die ook het bronmateriaal van het meesterwerk No Country for Old Men schreef. Wie verwacht dat The Road dus een snoeiharde , gewelddadige film is krijgt een beetje gelijk. De film is absoluut grimmig en duister. En zwart en grijs en bruin. Maar mede dankzij de hoofdrolspelers, een geweldige Viggo Mortensen en een al even goede, destijds pas dertienjarige Kodi Smit-McPhee, is The Road nog veel meer.

Warm aanbevolen, dus.

The Road is vrijdag, 30 januari om 0.05 uur te zien op BBC 2

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie