Heel veel sterren

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

'Welke grappenmaker het had bedacht om Monty Python and the Holy Grail maar vier sterren te geven, in plaats van vijf,' wilde een lezer van de VPRO-gids onlangs weten.

Het is soms nog een heel gepuzzel, een film sterren geven. De zeer goede film 25th Hour van Spike Lee, vrijdag om 20.40 uur te zien op Canvas gaven we bijvoorbeeld vijf stuks. Hij gaat over het laatste etmaal dat Monty (Edward Norton) buiten de gevangenis mag doorbrengen voordat hij zeven jaar moet brommen . Waarin hij afscheid neemt van zijn vriendin, zijn vader en zijn vrienden, en zich ondertussen afvraagt wie hem heeft verlinkt.

Voor die maximale score van vijf sterren is wat te zeggen. De film is knap opgebouwd, heel mooi gefotografeerd, slim gemonteerd, en de personages worden gespeeld door uitstekende acteurs. Maar er valt altijd wel wat te zeuren, natuurlijk. Het gebruik van muziek is in sommige scènes niet erg subtiel. Philip Seymour Hoffman is wel goed, maar was in sommige films toch íets beter. En Edward Norton, ooit een opwindende nieuwe acteur, laat hier geen verbazingwekkende nieuwe acteerskills zien, maar slechts zijn oude vertrouwde niveau. Vier sterren had dus ook gekund.

Toch houdt deze film bij VPRO Cinema zijn maximumscore. Omdat de recensent destijds omver werd geblazen door deze film. Gelukkig maar. Omver geblazen worden, willen we allemaal.

Film kijken is eigenlijk topsport. Zoals Bruce Lee al zei: ' Je moet je wel op de juiste zaken concentreren'. Na een diner met aangebrande aardappels, te gaar gekookte spercieboontjes en de daaruit voortvloeiende ruzie over kookkunst zouden bijvoorbeeld zelfs The Big Lebowski, La dolce vita en In the Mood for Love me tegenvallen (in theorie althans: mijn spercieboontjes zijn altijd precies goed.) En wie net de staatsloterij heeft gewonnen zal van vierenhalve sterren sneller vijf maken. Ja, best lastig, die sterren.

Overigens: na nachtenlang slapeloos gepieker dit salomonsoordeel: The Holy Grail krijgt toch vijf sterren.

Verder komen dit weekend nog op tv:

VRIJDAG

Sideways, vrijdag, 21.50, NPO 3. 4 sterren.
Fraaie melacholieke komedie van Alexander Payne, waarin Paul Giamatti en Thomas Haden Church op reis gaan door Californië, op zoek naar heerlijke wijn en de zin van het leven.

Sling Blade, vrijdag, 23.20 uur, Eén. 4 sterren
Indrukwekkend regiedebuut van Billy Bob Thornton, die ook de hoofdrol speelt als vers uit de gevangenis ontslagen zonderling die vriendschap sluit met een jonge knul.

Aanrijding in Moscou, vrijdag, 23.30 uur, NPO 2, 4 sterren
Fijne Vlaamse  komedie over een gescheiden vrouw met pit die na een aanrijding op een parkeerplaats avances krijgt van de aangeredene.

ZATERDAG

Shane, zaterdag, 15.40 uur, Eén, 5 sterren
Klassieke western over een revolverheld die zijn colt aan de wilgen wil hangen, maar dan toch een boerengezin te hulp schiet tegen een hufterige veehouder en zijn brute helpers. Hartverscheurend einde.

Rundskop, zaterdag, 23.40 uur, NPO 2, 4 sterren
Superieur misdaaddrama waarin een veeboer de van schimmig volk gekregen illegale groeihormonen ook op zichzelf uitprobeert, met spierballen en narigheid tot gevolg.

Zaterdag, 20 jun 2015, 23:50-01:40, Canvas
Casualties of War, zaterdag, 23.50 uur, Canvas. 4 sterren
Stevig, maar wat onevenwichtig oorlogsdrama van Brian De Palma, over een Vietnam-soldaat die moet kiezen tussen loyaliteit en ethiek.

ZONDAG

La voleuse, zondag, 20.59 uur, TV5 Monde Europe (met Nederlandse ondertitels , werkt niet als je hem opneemt). 4 sterren
Grootheden Romy Schneider en Michel Piccoli gaan op zoek gaan naar een ter adoptie afgestaan zoontje. Dialogen van Marguerite Duras.

Er komen opmerkelijk veel goede films op tv, dit weekend. Een volledig overzicht vind u natuurlijk hier.

advertentie