Knokken

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend worden er op tv films een paar films over vechtersbazen uitgezonden. Een werd gemaakt voor een jong publiek en eentje levert snoeiharde cultuurkritiek.

Om met die jeugdfilm te beginnen: The Karate Kid is eigenlijk best een aardige film. Het verhaal: de jonge Daniel verhuist met zijn alleenstaande moeder naar een andere stad, waar hij vrijwel onmiddellijk te maken krijgt met hardhandige pestkoppen. Gelukkig is de concierge van het gebouw waar hij woont bereid om hem de edele karatekunst te leren. De film is ondanks de clichés het aanzien waard dankzij de frisse jonge hoofdrolspeler, de leuke rol van de karate -concierge die allerlei over the top wijsheden debiteert, en dankzij de oneliners van de boef, een hele gemene karate-instructeur: 'We do not train to be merciful here. Mercy is for the weak. Here, in the streets, in competition: A man confronts you, he is the enemy. An enemy deserves no mercy.'

Die bikkel had zich ongetwijfeld snel aangesloten bij Fight Club. In de gelijknamige film ontmoet een sukkelige kantoorslaaf iemand met beduidend meer flair: de dynamische allesdurver Tyler Durden. De twee trekken een tijdje met elkaar op, experimenteren wat met fysiek geweld, en ontdekken de bevrijdende werking van het afwerpen van allerlei sociale conventies. In de VS werden kort na de premiere echte fight clubs opgericht, waar jongens en mannen die zich verveelden met elkaar op de vuist konden gaan. Boys will be boys, natuurlijk, maar waarom ze niet gewoon een potje gingen kickboksen is de vraag.

Palahniuk over de kinderversie van het verhaal...

De film gaat verder dan de vechtclubjes. De Fight Club ontwikkelt zich tot een serieuze tegenbeweging met maatschappijveranderende ambities en weinig scrupules. Dat alles wordt door de zoals vaker buitengewoon interessante regisseur Fincher sprankelend in beeld gebracht. De film werd gebaseerd op een mnstens even gewelddadige en (op een ruwe manier) grappige roman van Chuck Palahniuk, maar Fincher vertaalde het boek met geïnspireerde keuzes briljant naar zijn eigen medium. Aanvankelijk flopte Fight Club vrij spectaculair, maar door de DVD- verkoop werd het toch een redelijk succes.

Tegenwoordig kijken we niet meer zo van op wijsheden als 'We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off', maar in 1999 was dat wel anders. Ik zag de film destijds in de bios, vond hem ijzersterk, maar iemand achter me vond de film 'zwaar kut'. Die had natuurlijk een standaard vechtfilm willen zien, zonder al die ingewikkelde dialogen. Misschien had hij naar The Karate Kid moeten gaan.

The Karate Kid, zaterdag, RTL 7, 19.00 uur
Fight Club , zaterdag, Canvas, 23.40 uur

ANDERE AANRADERS

VRIJDAG

Fruitvale Station, NPO 3, 22.15 uur . Interessante film over een schietincident in Oakland, Californië, waarbij een jonge zwarte man neergeschoten wordt door een blanke politieagent. Actueel en genuanceerd.

ZATERDAG

De storm, NPO 3, 20.00 uur. Niet onaardig drama over de februaristorm die in de winter van 1953 over Zeeland raasde, en de gevolgen ervan. De special effects hadden wat pittiger gekund, verder zeer instructief, voor als de klimaatconferentie mislukt.

ZONDAG

Skyfall, RTL 4, 20.00 uur. Sterke Bond-film in de serie met Daniel Craig, ook dankzij de inbreng van Judi Dench, Javier Bardem en Ralph Fiennes. En niet te vergeten Naomie Harris, die op opmerkelijke wijze een klassiek personage uit de serie nieuw leven inblaast.

advertentie