Koopkrachtplaatjes

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Afhankelijk van uw verwachte inkomensontwikkeling voor het komend jaar bevelen we dit weekend drie films aan, waarmee u, in het belang van de economie, uw enthousiasme kunt temperen, of juist aanwakkeren. Heeft u behoefte aan een vrolijke feestfilm, of aan een ontnuchterend meesterwerk?

Tjongejonge, wat een fijne, zoete boel na al dat zuur, in de troonrede. ' Praktisch iedereen gaat erop vooruit', juichen de media, en iedereen juicht mee . (Behalve dan oudjes met alleen AOW. Of bijstandstrekkers.) Maar: we moeten ' nuchter blijven', dicteert het kabinet streng.

U heeft vast al gekeken wat de kabinetsplannen voor u betekenen. We hebben daar wat films bijgezocht. Dit weekend zijn Elephant , Winter's Bone en Ma vie en l'air op tv, films uit het spectrum diepzwart en treurig tot zonnig en optimistisch. Welke u moet bekijken is dus afhankelijk van uw koopkrachtplaatje.

Als u werkt en aardig verdient, gaat u er waarschijnlijk flink op vooruit. Blijf nuchter! Om u daarbij te helpen kunt u kijken naar Elephant, een film van Gus van Sant die laat zien dat er onder de doodnormale, welvarende bevolking van een Amerikaanse highschool het een en ander broeit en mis is. Heel mooi verteld vanuit verschillende gezichtspunten. Met prachtige Steadycam-shots. Maar: allengs dreigender. Met een afschuwelijk, akelig einde. Zeer somber. Patent middel tegen optimisme.
Elephant , zaterdag, NPO 2, 23.40 uur.

Bent u een middenmoter en gaat uw inkomen er wel wat, maar niet veel op vooruit, dan kunt u beter naar Winter's Bone kijken. Die film zal probaat een einde maken aan uw feeststemming, maar aan het einde gloort er toch zo af en toe een sprankje hoop. Wat toch best bijzonder is, gezien het onderwerp van de film: een dochter uit een poor white thrash-milieu in de Amerikaanse Appalachen moet op zoek naar haar drugshandelende vader om haar broertje, zusje en gekke moeder te behoeden voor diepe ellende. Jennifer Lawrence maakt er een sterke heldin van, in haar doorbraakrol. Zo sterk moet u ook zijn! Doorpakken! Het gaat lukken!
Winter's Bone, vrijdag, 1.05 uur, BBC 2

Zit u echter in de hoek waar de klappen vallen, bent u bijvoorbeeld werkloos, dan kunt u waarschijnlijk wel een opkikker gebruiken. De romcom Ma vie en l'air – over een soort rijexaminator voor piloten met allerlei relatieperikelen – schuwt de redelijk platgetreden paden zeker niet, maar het wordt allemaal zo intens Frans uitgewerkt dat je er vanzelf een goed humeur van krijgt. Met bijzonder leuke rollen voor Didier Bezace als oudere pioot in opleiding en Gilles Lellouche als lanterfantende beste vriend van de hoofdpersoon. Ook nog: een vroege rol van Marion Cotillard. Als u daar niet blij van wordt...
Ma vie en l 'air, zondag, TV5, 23.58 uur

Gilles Lellouche kreeg een César-nominatie voor zijn rol als -economisch inactieve - lapzwans in Ma vie en l'air

MEER AANRADERS

VRIJDAG

My Week With Marilyn, NPO 3, 22.05 uur. Over een jonge regieassistent die tot zijn vreugdevolle ontsteltenis een weekje mag optrekken met Marilyn Monroe.

ZATERDAG

Headhunters, Canvas, 22.15 uur. Dat het ook in een sociaal democratisch paradijs als Noorwegen niet pluis is, laat deze misdaadfilm, gebaseerd op een succesvolle misdaadroman, zien.

ZONDAG

Diego Star, TV5, 20.59. Over een Afrikaanse sloeber, werkzaam als assistent-machinist op een vrachtschip, die de schuld op zich krijgt geschoven als de motor het niet meer doet. Mooi gefilmd sociaal realisme.

advertentie