Lachen met de doden

De Bankzitter: horrorkomedies

, Jelle Schot

Terugkerend thema dit Halloween-weekend op tv: griezelkomedies van hoog niveau. Met onder andere een Amerikaanse zombieromance en twee films uit Nieuw-Zeeland: een vampieren-mockumentary en een jaren ’90-klassieker van Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson.

Het horrorbal wordt op vrijdag geopend met The Frighteners, Peter Jacksons bijzonder geestige spookfilm uit 1996. Michael J. Fox speelt een man die in staat is met de doden te converseren, een gave die hij vooral misbruikt voor zijn eigen financiële gewin. Zeer de moeite waard vanwege de prachtige effecten, de cinefiele knipogen naar o.a. Full Metal Jacket en de gevatte dialogen (‘Death is no way to make a living’). Maar The Frighteners mag ook vooral de boeken in als een van de laatste en beste filmrollen van Fox, voordat de ziekte van Parkinson een einde aan zijn carrière maakte.
Vrijdag, Fox 22:00 - 00:15

De ideale date movie voor Halloween dit jaar: zombieromcom Warm Bodies, waarin regisseur Jonathan Levine (50/50) Shakespeare’s Romeo en Julia vermengt met The Walking Dead. De plot is even simpel als briljant: zombie R (Nicholas Hoult) valt als een blok voor zombiejaagster Julie (Teresa Palmer), waarna hun onmogelijke liefde zich op verterende – en een tikkeltje bloedige – wijze vervolgt. Uiterst charmant, zelfbewust en, ook niet onbelangrijk, met 98 minuten prima behapbaar.
Zaterdag NPO 3, 20:55 - 22:30
  
Na geesten en zombies blijft natuurlijk nog één geliefd horror-ras over: vampiers. Liefhebbers van de bloedzuigers komen ruim aan hun trekken met What We Do in the Shadows, een hilarische nep-documentaire waarin een cameracrew een stel vampiers volgt in een suffe suburb van het Nieuw-Zeelandse Wellington. Heerlijk lullig zijn vooral de kleine tegenslagen die ze te verwerken krijgen, zoals het niet binnenkomen in een club omdat de uitsmijter hen niet expliciet uitnodigt. Coregisseur en hoofdrolspeler Jemain Clement kennen we als de helft van komisch duo Flight of the Conchords.
Zaterdag NPO 3, 23:25 - 00:50  

VOOR DE SERIEUZE HORRORLIEFHEBBER
The Exorcist
Zaterdag 23:50 - 01:50, Canvas

Bram Stoker's Dracula
Zaterdag 01:00 - 03:10, Fox

Witchfinder General
Zaterdag 01:35 - 03:00, BBC 2

The Crazies
Zaterdag 22:10 - 00:15, RTL 5

VOOR DE ROMANTICI
In the Mood for Love
Zaterdag 23:35 - 01:05, NPO 2
 
Fantastic Mr. Fox
Zondag 20:30 - 22:10,  SBS 9 

The Great Gatsby

Zondag 20:30 - 23:10, NET 5   

advertentie