Lady sings the Blues

De Bankzitter: Cadillac Records

, Martin ten Broek

Vrijdag is Cadillac Records op tv, een film over het legendarische blues-label Chess Records, het label van artiesten als Muddy Waters, Etta James en Chuck Berry. Propvol mooie muziek natuurlijk.

Niet alle muzikanten hebben acteertalent. David Bowie, Iggy Pop , Tom Waits en, vooruit, Mick Jagger deden het prima in sommige films. Maar Sting was in zijn debuut niet erg goed, Madonna kan beter zingen, net als Jan Smit.

Voor een film als Cadillac Records heb je allereerst goede acteurs nodig. Een film die ergens over gaat: de emancipatie van zwarte muziek, van het moment dat het door platenpluggers nog 'race music' werd genoemd , tot het tijdstip dat er gemengd gedanst mocht worden in de VS, en blueshelden navolgers kregen aan de andere kant van de oceaan. In de tussenliggende periode werd er veel gewonnen, maar waren er helaas ook wel problemen, racisme, ruzies over geld, gedoe met drank en drugs en allerlei losbandigheid.

Het wordt allemaal meeslepend in beeld gebracht. Adrien Brody speelt Leonard Chess, een uit Polen afkomstige jongeman met een goed oor voor muziek, die met behulp van de zingende landarbeider Muddy Waters, die ook nog een aardig moppie gitaar kon spelen, en mondharmonicaspeler Little Walter de eerste schreden zet op het pad naar roem en rijkdom. (En naar mooie auto's, Chess betaalde in de film het eerste salaris soms in natura, in de vorm van een Cadillac.)

Howlin' Wolf legt uit wat de blues is

Hoofdrolspeler Jeffrey Wright (speelde oa Felix Leiter in twee Bond-films) blijkt in zijn rol van Muddy prima te kunnen zingen, zijn versie van Mannish Boy en I'm Your Hoochie Coochie Man zijn fijn vet en stampend, zoals het hoort. Eamonn Walker is als hij zingt een iets minder overtuigende versie van Howlin' Wolf', maar ja, probeer maar eens te zingen als Howlin' Wolf (als je niet Captain Beefheart heet). En zijn personage is bepaald imponerend. Jammer dat hij maar zo'n klein rolletje heeft. Rapper Mos Def is fantastisch als Chuck Berry, ook als hij zingt: vooral zijn versie van No Particular Place to Go is geweldig.

Maar het beste is toch Beyoncé, in haar rol van Etta James. Ze acteert verrassend goed, zingt de sterren van de hemel, en brengt fraai een centraal thema van de film naar voren, namelijk de tragiek van het leven: '...the reflection in the glass that I held to my lips now baby / Revealed the tears that was on my face...' Blues gaat niet over vrolijke zaken, maar biedt wel troost, ook, juist in treurige tijden.

Cadillac Records is vrijdag 6 februari om 1.10 uur te zien op RTL 8

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie