Lichtere kost

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Om een beetje bij te komen van een overdosis akelige ontvoeringsfilms had De Bankzitter deze week zin in wat lichtere kost. Een stripverfilming, dat leek hem wel wat.

V For Vendetta is een stripverfilming, naar een graphic novel van Alan Moore , en volgens velen een niet erg geslaagd exemplaar. Hij gaat over Evey, een jonge vrouw die leeft in een dictatoriaal dystopisch Londen. Ze vergeet op een avond dat er een avondklok is ingesteld, wordt bijna aangerand door een aantal griezels van de geheime politie, maar wordt gered door een gemaskerde onbekende , de V. uit de titel.

Boeken moet je eigenlijk niet verfilmen, lees dit uitstekende artikel van collega Rick de Gier maar eens, en dat geldt ook voor (sommige) strips. De graphic novel waarop V for Vendetta gebaseerd werd, was volgens velen bijvoorbeeld stukken beter dan de film. Bebaard occultist en anarchist Alan Moore had zijn strip bedoeld als rauwe aanklacht tegen de aantasting van politieke, seksuele, religieuze en culturele vrijheden door een fascistische staat. Moore, die al zeer ontevreden was over eerdere verfilmingen van zijn werk, distantieerde zich nog voor de première van de film. Hij had het script gelezen en vond dat het nuance miste, en dat bijvoorbeeld het racisme en de xenofobie van de overheid onvoldoende naar voren kwamen.

De belangrijkste verschillen tussen film en graphic novel. Heel veel spoilers!

Dat moge kloppen, maar toch is de film interessant, al was het alleen maar omdat de film kennelijk het nodige revolutionaire elan losmaakte, zodat het beroemde masker uit de film als symbool terugkwam in allerlei protestbewegingen en in de hackerscultuur. De volksopstanden uit de film lijken wel enigszins op journaalbeelden van Wall Street, Istanboel, Kiev en Caïro. Ook de perfide handelswijze van de overheid in het boek doet wat denken aan de sombere theoriën van sommige interessante denkers.

De strip mag dan beter zijn, de film biedt dus best stof tot nadenken. Waardoor Moore toch zijn zin heeft gekregen. De auteur in een interview: 'I just wanted to tell people to think and consider some of these admittedly extreme little elements, which nevertheless do recur fairly regularly throughout human history'.

Uiteindelijk toch minder lichte kost dan verwacht. (En werd er ook nog iemand ontvoerd.)

V For Vendetta, zaterdag, 22.00 uur, Veronica

MEER AANRADERS

VRIJDAG

De marathon, RTL 5 , 20.30 uur. Hoogwaardige feelgoodfilm blijft binnen de perken van het smaakvolle, mede vanwege de fraaie Rotterdamse accenten van de topcast, met in de voorhoede de geweldige Martin van Waardenberg. Bekijk hier een looptip van Van Waardenbergs personage

Antonia , 20.30 uur, RTL 8. Leuk: een heuse Oscar-winnaar, van Marleen Gorris met een hoofdrol voor Willeke van Ammelrooy. Dat de film al enige tijd geleden werd gemaakt valt af te leiden uit de stijl van deze alleraardigste trailer.

ZATERDAG

Une vie de chat, zaterdag, 15.35 uur, NPO 3. Fijne, sfeervolle, warme animatiefilm uit Frankrijk. Bekijk hier de mooie openingsscène.

The Incredibles, 20.30, SBS 6. Misschien net iets minder goed dan Pixars vorige, Finding Nemo, maar ook The Incredibles bevat voldoende humor en vaart voor een genoeglijke avond. Een fragmentje

The Three Burials of Melquiades Estrada , 22.20 uur, Canvas. Fraaie neo-western, met een ijzersterke rol voor Tommy Lee Jones, die er in Cannes een Gouden Palm voor kreeg. Wel wat zwaardere kost.

ZONDAG

Argo, 20.30, Net 5. Behoorlijk briljant historisch drama van Ben Affleck over de gijzeling van Amerikaanse ambassademedewerkers vlak na de Iraanse machtsovername door de ayatollah's, en dan vooral over een gedurfd reddingsplan. De openingsscène is bijzonder verhelderend (en doet denken aan een even kernachtig stukje uit de prachtige animatiefilm Persepolis).

 

advertentie