Liefde en andere ongemakken

De Bankzitter over de films op tv, dit weekend

, Martin ten Broek

Onder de sterke films die dit weekend op tv komen gaan er drie over de liefde (en over seks), waaronder The Virgin Suicides (aangrijpend), Hysteria (grappig) en Gone With the Wind (iconisch).

Gone With the Wind, zondag, 13.30 uur, Canvas. De eerste film die acht Oscars won, staat al sinds mensenheugenis in de IMDB top 250 van de beste films aller tijden. 'Frankly, my dear, I don't give a damn' is een van de beroemdste filmcitaten uit de geschiedenis. Het was de eerste kleurenfilm die de Oscar voor beste film won. Een klassiek, Amerikaans, monumentaal staaltje filmkunst. (En - een persoonlijke mening: hij is aan de lange kant, bijna vier uur en wat gedateerd. Eigenlijk nogal een draak. Sorry, Amerikanen.)
Een hommage van French & Saunders

Hysteria, zaterdag, 21.10, Eén. Oh la la op zijn stiff upper lips, deze film over de uitvinding van de vibrator in het Londen van 1880. Hysteria, met aardige rollen voor Hugh Dancy, Maggie Gyllenhaal en Jonathan Pryce is vooral erg geestig in een paar scènes waarin dames in de rij staan omdat ze kennis willen maken met een behandeling voor hun 'hysterie'. Een vriendelijk grappige film voor een lome zomeravond.
De trailer

The Virgin Suicides, vrijdag, 20.40 uur, Canvas. Sofia Coppola's verfilming van het gelijknamige boek van Pulitzer-prijswinnaar Jeffrey Eugenides, over de troebelen van een gezin met vijf mooie blonde dochters, een krachteloze vader een een overbeschermende moeder, gezien vanuit de ogen van een groepje bewonderende jongens. Het is een dromerige film over het puberleven, zo nu en dan vrolijk en springerig, en dan plotseling weer dieptragisch. Veruit de beste film van dit rijtje.

 


Andere aanraders voor dit weekend:

VRIJDAG

Gandhi, 20.30 uur, RTL 8. Mooie biopic over de Indiase vrijheidsstrijder. Meeslepend. Let op: niet te verwarren met Ghandi 2.

Les géants, vrijdag, 0.00 uur, NPO 2. Prachtig gefilmde wederwaardigheden van dappere, beklagenswaardige jochies in de Ardennen. Bekijk ook ons interview met regisseur Bouli Lanners.

ZATERDAG

Singin' in the Rain, 15.40 uur, Eén. Fenomenale musical, probaat antidepressivum. Klassieke zang en dans. Bekijk bijvoorbeeld het liedje Good Morning. Voor wie nog twijfelt of hij de film wil zien is er deze aanbeveling.

Wreck-It Ralph, 20.30 uur, SBS 6. Erg leuke animatie over een personage uit een videogame dat niet tevreden is met zijn schurkenrol. De stem van Ralph werd ingesproken door John C. Reilly. De proloog van de film staat op YouTube.

ZONDAG

Un condamné à mort s'est échappé, 21.00 uur, TV 5 Monde Europe. Fascinerende gevangenisfilm, over een verzetsstrijder die probeert te ontsnappen voordat hij vermoord wordt door de nazi's. Vlekkeloos geschoten en gemonteerd. Bekijk de eerste scène. Wordt uitgezonden met Nederlandse ondertiteling.

Something Completely Different: Forgetting Sarah Marshall, 22.40 uur, Net 5. Tamelijk doorsnee romcom, maar heel goed uitgevoerd. Zomeravondvermaak voor wie (net als De Bankzitter) houdt van het soort humor zoals te zien in deze clip.

 

 

 

advertentie