Misbruik

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend komen er twee goede films over kindermisbruik op tv. In Mystic River speelt Sean Penn een van de hoofdrollen, The Pledge werd door hem geregisseerd.

Dit weekend komen er twee goede films over kindermisbruik op tv. In Mystic River speelt Sean Penn een van de hoofdrollen, The Pledge werd door hem geregisseerd.

Sean Penn is soms iets te veel geneigd tot het maken van grote gebaren. In I Am Sam was dat bijvoorbeeld tenenkrommend, maar ook in een sterke film als Mystic River zoekt hij het randje van overacting op. Gelukkig wordt zijn soms ziedende spel gecompenseerd door zijn sterke tegenspelers, Tim Robbins en Kevin Bacon, die weldadig tegenwicht bieden. Mystic River is een duister misdaaddrama over de gevolgen van een misbruikzaak. Gebaseerd op een roman van Dennis Lehane (Gone Baby Gone) met een script van Brian Helgeland (L.A. Confidential), bekwaam geregisseerd door Clint Eastwood. IJzersterk en ijzingwekkend.

Ook als regisseur van The Pledge had Penn soms iets subtieler kunnen opereren. Maar hier wordt hij gered door al die goede acteurs die voor hem op kwamen draven. Vooral Jack Nicholson is sterk. Hij krijgt bijzonder veel ruimte om alles uit de kast te trekken, maar Nicholson komt daar altijd wel mee weg. Niet voor niks grossiert hij in Oscarnominaties. ( Quiz: Nicholson werd sinds de jaren zestig in elk decennium wel genomineerd voor een Oscar. Dat lukte slechts een andere acteur. Wie? Niet spieken!) Regisseur Penn houdt de kijker bekwaam op het verkeerde been , de film blijft tot het einde toe zeer spannend.

The Pledge is overigens gebaseerd op de roman Das Versprechen van de Zwitserse auteur Friedrich Dürrenmatt, met de ondertitel Requiem auf den Kriminalroman . Dat requiem schreef Dürrenmatt omdat hij vond dat misdaadverhalen altijd hetzelfde afliepen. Hij schreef zelf bijvoorbeeld het scenario voor de klassieker Es geschah am hellichten Tag (1958), waarin een politie-inspecteur op zoek gaat neer de dader van de moord op een achtjarig meisje. Een uitstekende film, maar de Zwitser vond het einde te traditioneel, niet zwartgallig genoeg. Dat was de reden dat hij Das Versprechen schreef. U bent gewaarschuwd.

Mystic River, zaterdag, 22.20 uur, SBS 9
The Pledge, zondag, 23.30 uur, Fox

Acteurs over het gevaar van overacteren

MEER AANRADERS

VRIJDAG

Milk, BBC  2, 0.05 uur. Wederom een film met Sean Penn, nu als acteur. Penn benadert weer het randje van overacting, maar blijft aan de goede kant, in deze erg goede biopic over Harvey Milk, de verstandige voorman van de homo- emancipatiebeweging in het San Francisco van de jaren zeventig. Oscar voor Penn, en voor het script.

Villa Amalia, NPO 2, 23.30 . Isabelle Huppert ontdekt dat haar man vreemdgaat, en vertrekt met de noorderzon. Hoe dat is, vertrekken met de noorderzon, wordt fraai getoond in deze film. Voor liefhebbers van Huppert , en wie is dat niet?

ZATERDAG

Attack the Block, RTL 7, 22.30 uur. Een paar ettertjes uit een jeugdbende in Zuid-Londen ontdekken een gevaarlijk ruimtewezen. Dat moet oprotten: die buurt is van hun. Zeer geestig, voor een prikkie gemaakt.

Monsieur Lazhar , Canvas, 22.45. De mens achter de migrant wordt subtiel en ontroerend neergezet in deze mooie Canadese film. Publieksprijs op het IFFR.

ZONDAG

Happy Feet, SBS 9, 20. 30 uur. Vrolijk stemmend niemendalletje over een pinguïn die niet kan zingen, maar wel fantastisch kan tapdansen. Voor wie een opkikker kan gebruiken, gezien het treurig stemmende weer.

Extremely Loud & Incredibly Close, Net 5, 20.30 uur. Dat onze recensent deze verfilming van Jonathan Safran Foers gelijknamige roman maar matig vond, vonden sommige bezoekers dan weer onbegrijpelijk. Dat stemt nieuwsgierig. Voor wie met dat treurig stemmende weer wel zin heeft in thema's als 9/11 en dergelijke.

advertentie